Skip to main content
• Just War and Just Peace
• Islamic Brotherhood and Countering Terrorism
• Religious Freethinking, Acceptance of Denominational Ijtihad and Confronting Takfir and Extremism
• Islamic Empathy and Sympathy and Avoidance of Tensions and Conflicts
• Mutual Respect between Islamic Denominations, Observance of the Etiquettes of Difference and Avoidance of Quarrels, Desecration and Insults
• Explaining the Unified Islamic Nation and Islamic Countries Union and Reviewing and Analyzing the Proposed Model
• The Honoring Ceremony of Ayatollah Taskhiri
• Palestine and Islamic Resistance

35th International Islamic Unity Conference

حجت الاسلام بی آزار شیرازی در کنفرانس وحدت: مرحوم آیت الله تسخیری یکی از طلایه داران تقریب در زمان معاصر بود

تصویر

حجت الاسلام والمسلمین عبدالکریم بی آزار شیرازی، عضو شورای عالی مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی در پنجمین وبینار از سلسله وبینارهای سی و پنجمین کنفرانس بین المللی وحدت اسلامی اظهار داشت: مرحوم آیت الله تسخیری به جهت اینکه از شاگردان برجسته آیت الله شهید سید محمد باقر صدر بودند یکی از طلایه داران تقریب در زمان معاصر به حساب می‌آمدند.

وی افزود: آیت الله تسخیری زمانی که به ایران آمدند، با فضای انقلاب اسلامی مواجه شدند در این راستا به تقریب مذاهب و وحدت اسلامی ورود پیدا کردند، ابتدا در سازمان تبلیغات اسلامی سمینارهایی در این زمینه برگزار می‌کردند و زمانی که مقام معظم رهبری خواستند مجمع تقریب را دایر کنند، نامه‌ای شفاهی توسط آیت الله تسخیری به آیت الله قمی فرستادند.

حجت الاسلام بی آزار شیرازی اضافه کرد: علامه قمی در پاسخ به نامه مقام معظم رهبری، نامه بسیار محترمانه ای  فرستادند که اگر یک نفر بیاید حاضرم تمام تجربیات خود را در اختیارش قرار دهم.  در آن جلسه آیت الله خسرو‌شاهی به عنوان نماینده مقام معظم رهبری به دیدار آیت الله قمی به پاریس رفتند و در جلساتی تجربیات دارالتقریب مصر را در اختیار ایشان قرار دادند و این تجربیات به ایران رسید، حتی اسم مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی را هم مرحوم آیت الله قمی پیشنهاد دادند و در نهایت مجمع تقریب مذاهب اسلامی با همت آیت الله تسخیری تاسیس شد و بنا به نظر مقام معظم رهبری، آیت الله واعظ زاده خراسانی، دبیرکل مجمع تقریب شدند.

پس از ایشان، آیت الله تسخیری بنا به فرمان مقام معظم رهبری، دبیرکل مجمع تقریب شدند و ایشان به خاطر تسلطی که به زبان عربی و همچنین ادبیات عرب داشته و به دلیل سفرهایی که به کشورهای گوناگون داشتند، نقش بسیار مهمی در زدودن اتهاماتی که به مسلمانان وارد می‌شد، ایفا کردند؛ بنابراین این مسئله باعث شد که افراد بسیاری جذب آیت الله تسخیری شوند و همیشه صحبتها و سخنرانی های ایشان را  به خصوص در مجمع فقهی جده با دل و جان گوش کنند.

عضو شورای عالی مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی اذعان داشت: آیت الله تسخیری چند سفر هم به مصر داشتند و مجددا دارالتقریب مصر را پس از آنکه تمام اعضای آن از دنیا رفته بودند و متوقف شده بود، احیا کردند.

وی ادامه داد: آیت الله تسخیری در یکی از سفرهایشان به قاهره، ملاقاتی با شیخ الازهر به نام جاد الحق داشتند و گفته بودند که علامه قمی به مصر آمد و با آن سیاست و درایتی که داشت فتوایی از ما گرفت و چیزی به ما نداد (یعنی فتوای تاریخی شیخ محمود شلتوت را از ما گرفت مبنی بر اینکه تمام مسلمانان جهان می توانند از فقه شیعه پیروی کنند اما متقابلا او هیچ فتوایی مبنی بر  اینکه شیعیان هم می توانند از فقهای اهل سنت استفاده کنند، در اختیار ما قرار نداد) آیت الله تسخیری به ایشان جواب دادند که اینگونه نیست که شما فکر می‌کنید، فقها و مراجع ماهم فتواهایی را در این زمینه دارند که شما آنها را ندیده اید، جادالحق هم در جواب به مرحوم آیت الله تسخیری گفته بود پس شما برای ما این مطالب را ارسال کنید چراکه در فتوایی که از این به بعد صادر می کنیم و کارهایی که انجام می دهیم، تاثیر فراوان خواهد داشت.

وی ادامه داد: آیت الله تسخیری زمانی که از قاهره برگشتند به من گفتند که شما این فتاوی و نکاتی را که علما و بزرگان مراجع ما در دست دارند، جمع آوری کنید تا برای جاد الحق بفرستیم. یکی از آن فتاوی، فتوای امام خمینی (ره) است که به شیعیان واجب کرده اند در نماز اهل سنت مخصوصا در مکه و مدینه شرکت کنند، در نهایت ما جمیع این فتاوی را برای ایشان ارسال کردیم.

حجت السلام بی‌آزار شیرازی در پایان گفت: من در خلال تمام سال هایی که در کنار مرحوم آیت الله تسخیری بوده ام جز اخلاص، ادب و متانت چیزی از ایشان ندیده‌ام . ایشان به هرکجا که می رفتند، خیلی خوب با ادب اختلاف صحبت می‌کردند، طوری بود که همه علمای جهان اسلام نسبت به ایشان نظر مثبت و حتی حرف شنوی داشتند و از گفته های ایشان بهره می‌جستند.