رفتن به محتوای اصلی
• جنگ و صلح عادلانه
• اخوت اسلامی و مقابله با تروریسم
• آزاداندیشی دینی، پذیرش اجتهاد مذهبی و مقابله با تکفیر و افراطی‌گری
• همدلی و همدردی اسلامی و پرهیز از تنش‌ها و منازعات
• احترام متقابل بین مذاهب اسلامی، رعایت ادب اختلاف و پرهیز از مشاجره، حرمت شکنی و توهین
• تقبیح عادی‌سازی ارتباط با رژیم غاصب صهیونیستی

سی و هفتمین کنفرانس بین‌المللی وحدت اسلامی

مبانی نظری تکفیرگرایی در جهان اسلام، نقد و بررسی آن

نویسنده(گان):
سید محمد حسن وحیدی
چکیده:

سلفی‌گری با گسترش دیدگاه احمدحنبل و عقاید ابن‌تیمیه پایه‌ریزی شد. بعدها تفکرات تکفیری محمدبن‌عبدالوهاب، دهلوی و رشید رضا ضمیمه گشت و افرادی چون حسن‌البناء و سیدقطب، باعث ایجاد حرکت‌های تکفیری گردید که به ظهور القاعده، داعش، النصره و... انجامید و با مبانی افراطی، بدور از عقلانیت مملو از تحجر ظاهرگرایانه، بر خلاف استدلالات فقهی، نهایتا با خشونتی تحت نام جهاد، چهره‌ای خشن به اسلام بخشید. 
مستندات، فرضیه: این مقاله با بیان مبانی نظری تکفیرگرایی، سعی در اثبات نادرستی آن‌ها با معیارهای فقهی شیعه و سنی دارد، با فرض اینکه تشرف به اسلام با شهادتین کافیست و رابطه‌ایمان و عمل تشکیکی بوده، تکفیر مسلمان به سادگی میسر نیست. فتوای جهاد، محتاج تفقه است و حذف تعقل در استفاده مقدس‌مآبانه‌ایات و روایات، مخرب می‌باشد. 
روش تحقیق؛ کتابخانه‌ای همراه با تحلیل محتوی بوده، جمع‌آوری مطالب با بررسی آثار دانشمندان و بهره‌گیری از قرآن و روایات است. 
نتایج و آثار: اسلام، دین رأفت و محبت است و گسترش آن نیز بر همین اصل استوار می‌باشد. مبانی تکفیری با روح اسلام سازگار نبوده، نه تنها در پیشبرد آن موثر نیست، بلکه تیشه به ریشه آن می‌زند. 

کلیدواژه:
تکفیر، افراطی گری، تعقل، خشونت