Skip to main content
• Just War and Just peace
• Islamic Brotherhood and countering Terrorism
• Religious Freethinking, Acceptance of Denominational Ijtihad and Confronting Takfir Extremism
• Islamic Empathy and Sympathy and Avoidance of Tensions and Conflicts
• Mutual Respect between Islamic Denominatins, Observance of the Etiquettes of Difference and Avoidance of Quarrels, Desecration and Insults
• Normalization of relations with the usurping Zionist regime

37th International Islamic Unity Conference

کرسی آزاد اندیشی دینی راهکاری در مقابله با افراط گرایی دینی و مدرنیته

Author(s):
فرزانه هرمزی مقدم
Abstract:

آزاد اندیشی جاری بودن روح انصاف و عدالتخواهی و غلبه حقیقت جویی بر منفعت طلبی است، سبب شکوفایی استعدادها و تولید ایده‌های خلاق و نو می‌گردد. آزاد اندیشی راهی به سوی جامعه توحیدی اس ت. عوامل و روش‌های آزاداندیشی در دین با ارزشمندی ویژه‌ای که دارد یک‌باره بوجود نمی‌آید، بلکه باید برای تحقّق دقیق و همه جانبه آن تلاش کرد. استقبال از ترا وش‌های فکری اندیشمندان بزرگ در جهت ساماندهی مباحث دینی و استدلالی می‌تواند نسل جوان را در مسیر تربیت اسلامی‌و رسیدن به آرمان‌های اسلام اصیل آزادی وآزاداندیشی دینی قرار دهد. 
دنیای امروز به فرهنگ و تمدن‌هایی اجازه ماندگاری میدهد که دائماً خودشان را نوسازی بکنند؛ اما این نوسازی نباید به معنای قطع ریشه باشد و برای بروزرسانی دین باید اقدام به آزاداندیشی کنیم. توسعه سیاسى کشور، اهتمام به اتحاد ملل اسلامى و پیوند میان پیروان مذاهب اسلامى از دیگر پیامدهای آزاداندیشى دینى است. لذا، اقدامات فرهنگی برای بی اثر کردن تبلیغات سوء گروه‌های تکفیری به موازات اقدامات سخت برای کنترل فعالیت‌های این گروه‌ها باید در دستور کار قرار گیرد. از طریق گروه‌های اسلامی‌نیز بین شیعه و اهل سنت در عرصه عملی و نظری پیوند صورت گیرد. 

Keywords:
آزاد اندیشی دینی، افراط گرایی دینی، مدرنیته