Skip to main content
• Just War and Just peace
• Islamic Brotherhood and countering Terrorism
• Religious Freethinking, Acceptance of Denominational Ijtihad and Confronting Takfir Extremism
• Islamic Empathy and Sympathy and Avoidance of Tensions and Conflicts
• Mutual Respect between Islamic Denominatins, Observance of the Etiquettes of Difference and Avoidance of Quarrels, Desecration and Insults
• Normalization of relations with the usurping Zionist regime

37th International Islamic Unity Conference

استاد دانشگاه های عراق: تفرقه به منزله مرگِ امت اسلامی است

استاد دانشگاه های عراق: تفرقه به منزله مرگِ امت اسلامی است

حجت الاسلام زاملی موسوی با بیان اینکه تفرقه به منزله ضعف و مرگِ امت اسلامی است، تأکید کرد: صهیونیسم جهانی تمام تلاش خود را برای تفرقه‌افکنی میان مسلمانان و ایجاد شکاف و جدایی میان آن‌ها به کار بسته‌ است.  
به گزارش ستاد خبری سی و هفتمین کنفرانس بین المللی وحدت اسلامی، حجت الاسلام والمسلمین دکتر سید بلاسم زاملی موسوی، استاد دانشگاه های عراق در وبینار سی و هفتمین کنفرانس بین المللی وحدت اسلامی در خصوص «آزادیِ فطری» و تأثیر آن بر روی همزیستی مسالمت‌‎آمیز و برقراری صلح در سرزمین‌های مسلمانان خاطرنشان کرد: جای هیچگونه شک و تردیدی وجود ندارد که انسان، آزاد خلق شده است و باید آزاد بماند و هیچکس حق ندارد این آزادی را از او سلب کند؛ البته به این شرط که انسان، آزادی خود را در یک چارچوب قاعده‌مند و منضبط به کار گیرد به گونه‌ای که با آزادیِ دیگران در تضاد نباشد.
 
وی ادامه داد: بر اساس احکام اسلامی، انسان باید در اجرای احکام آزادانه عمل کند و مجبور به انجام کاری نشود. آزادی یک امرِ فطری برای هر مسلمانی است که به آن تمایل دارد. بنابراین، باید به همه انسان‌ها این فرصت را داد تا از آزادی خود استفاده کنند. با این حال، نباید این مسئله را فراموش کرد که استفاده از حق آزادی باید در چارچوب ضوابط و حدودِ شرعی باشد.
 
موسوی درباره آزادی فکری، آزادی فطری و آزادیِ عمومی اظهار کرد: در خصوص آزادی فطری لازم است انسان ابعاد و ویژگی‌های این آزادی را بشناسد. آزادی به معنای برخورداری از «اختیار مطلق» نیست بلکه دارای چارچوب، اصول و قواعدی است که باید رعایت شود. اسلام یک نظام تکامل‌یافته است و این نظامِ تکامل‌یافته برای هرچیزی قواعدی را وضع کرده است. در اسلام ، امر و نهی‌هایی وجود دارد که باید به آن پایبند بود و نمی‌توان از کنار این امر و نهی‌ها تنها با استناد به اینکه ما دارای آزادی فطری هستیم، عبور کرد.
 
وی تأکید کرد: آزادی فطری نباید به عاملی برای ایجاد تفرقه، فتنه و تعدی به حقوق دیگران تبدیل شود. بر همین اساس است که می‌گوییم آزادی فطری یکی از مهمترین علل و عوامل در اجتهاد است. زمانی که انسان از نظر فطری، آزاد است بنابراین قادر به اجتهاد نیز هست و البته این اجتهاد نیز باید اصول خاص خود را داشته باشد و مبتنی بر شناخت کافی از احکام دین باشد. در چنین شرایطی است که امت‌ها به رشد، پیشرفت و شکوفایی می‌رسند.
 
این عالم عراقی خاطرنشان کرد: اجتهاد نباید مایه ضعف امت اسلامی شود. بنابراین، ما در اجتهادات‌مان باید به یقین برسیم و مطمئن باشیم که این اجتهادات در مسیر کسب رضایت خداوند است. اگر در مسیری غیر از مسیر کسب رضایت خداوند دست به اجتهاد بزنیم و این اجتهاد به عاملی برای تفرقه و شکاف در صفوف مسلمین تبدیل شود، قطعا در این صورت از خداوند اطاعت نکرده‌ایم و اعمالمان مورد رضایت نخواهد بود. 
 
وی با بیان اینکه تفرقه به منزله ضعف و مرگِ امت اسلامی است اظهار کرد: صهیونیسم جهانی تمام تلاش خود را برای تفرقه‌افکنی میان مسلمانان و ایجاد شکاف و جدایی میان آن‌ها به کار بسته‌ است. امروز دشمن از تفرقه به عنوان سلاحی برای ضربه زدن به مسلمانان بهره‌برداری می کند. بنابراین ما باید به اندازه‌ای آگاهی و هوشیاری داشته باشیم که بتوانیم در وهله اول نسل خود، در وهله دوم عمومِ مسلمانان و در وهله سوم  دشمن خود را به خوبی بشناسیم. دشمنی که تمام اهتمام خود را بر روی نابود ساختن وحدت مسلمین متمرکز ساخته است.
 
وی با تأکید بر اینکه مسلمانان نباید یکدیگر را تکفیر کنند، خاطرنشان کرد: این اقدام به نفع دشمن است، نه به نفع امت اسلامی و مسلمانان. مسلمانان باید به اصلِ پسندیده همزیستی مسالمت‌آمیز پایبند باشند. در غیر این صورت، در نهایت ما تبدیل به امت ضعیفی خواهیم شد که دشمن قادر به نابودی آن خواهد بود.
 
وی افزود: باید به خوبی بدانیم که چطور می‌توانیم تمدن اسلامی را بسازیم. تحقق این مهم جز از طریق وحدت اسلامی و اتحاد میان آحاد مسلمانان و نیز احترام به افکار یکدیگر، میسر نخواهد بود.
 
حجت الاسلام موسوی در پایان تأکید کرد: ما می‌‎توانیم با تفکر درست، ایجاد صلح و دوستی میان یکدیگر، اجتهاد صحیح و حاکم ساختن همزیستی مسالمت‌آمیز، در مسیر وحدت گام برداریم. اگر در این مسیر موفق نشویم، ضعیف خواهیم شد.