دکتر سید مصطفی صفوی همامی، استاد دانشگاه امیرکبیر تهران با بیان این که اسلام با کسانی که برای تبلیغ دین دست به خشونت میزنند، موافق نیست، اظهار داشت: آیات قرآن کریم و روایات نشان میدهد که باید با مسلمانان و غیرمسلمانان با احترام و صداقت رفتار کرد.
به گزارش ستاد خبری سی و هفتمین کنفرانس بین المللی وحدت اسلامی، دکتر سید مصطفی صفوی همامی، استاد دانشگاه امیرکبیر تهران در وبینار سی و هفتمین کنفرانس بینالمللی وحدت اسلامی تصریح کرد: وقتی با دیدگاههای مخالف مواجه میشویم، سه نوع رفتار وجود دارد. اولین مورد این است که نسبت به آنچه دیدگاه های مخالف بیان میکند، بیتفاوت باشیم. دوم انجام یک اقدام خشونت آمیز و تهاجمی نسبت به آن دیدگاه مخالف و سومین و آخرین مورد، تحمل دیدگاههای مخالف است.
وی در توضیح بیتفاوتی گفت: من از تعالیم اسلامی و آیات قرآن کریم میگویم: «مسلمان واقعی نباید نسبت به اشتباه بودن چیزی که مخالف آموزههای اسلامی است، بیتفاوت باشد.» ما مفهوم «امر به معروف» و «نهی از منکر» را داریم.
دکتر همامی با اشاره به دیدگاه دسته دوم که معتقدند باید در برابر برخی دیدگاههای مخالف اقدامات خشونتآمیز انجام داد، اظهار داشت: همه ما از اقدامات بسیار ناگواری که از سوی داعش و القاعده صورت گرفته، آگاهی داریم. آنها تحت عنوان «اسلام» اعمال خشونتآمیز انجام میدهند، این نیز در آموزههای واقعی اسلام قابل قبول نیست.
دکتر همامی با اشاره به مواضع دسته سوم، در توصیف مفهوم تساهل گفت: با توجه به معنای تساهل در فرهنگ لغت، میتوان گفت که تساهل در واقع توانایی یا تمایل به تحمل وجود عقاید یا رفتارهایی است که فرد از آنها خوشش نمیآید یا با آنها مخالف است.
وی افزود: كسى كه با ديدگاه ديگران مدارا مىكند، توان و قدرت عمل خلاف آن را دارد، ولى هر قدر كه تحمل كند، به نحوى ديدگاه مخالف را مىشناسد و درك مىكند و در اين زمينه اقدامات مقتضى انجام مىدهد.
دکتر همامی با اشاره به آیاتی از قرآن کریم و برخی روایات گفت: همه این آیات قرآن کریم و روایات نشان میدهد که چگونه باید با مسلمانان و غیرمسلمانان با احترام و صداقت رفتار کرد.
وی افزود: در تاریخ پیامبر اکرم (ص) نمونههای فراوانی را میبینیم که پیامبر اکرم با مخالفان خود با لطف و رحمت برخورد کرد و بهترین نمونه آن زمانی است که لشکر اسلام مکه را فتح کردند. عدهای بودند که خشونت میکردند و میگفتند که: «امروز، روز انتقام است» ولی پیامبر اکرم (ص) با آنها موافق نبود و به آنها فرمود: «امروز، روز مغفرت است» و پیامبر اکرم (ص) آن دشمنان اسلام را به سوی اسلام جذب کرد و آنان را گرامی داشت.
دکتر همامی با تأکید بر اهمیت "راضی نمودن و مدارا با افرادی که نظرات مخالف دارند" گفت: نقطه مقابل مدارا، خشونت است.
وی افزود: اسلام با کسانی که برای تبلیغ دین عمل خشونت آمیز میکنند، موافق نیست.
دکتر همامی در پایان گفت: در خصوص آمدن حضرت مهدی (عج) روایات فراوانی آمده است که ایشان با آمدنشان برای جهان، صلح، آرامش و خرد را به ارمغان میآورد و اگرچه زمانی که لازم باشد با متجاوزان میجنگد، اما پیامی که به کل بشریت میدهد، پیام صلح و آزادی برای همه مردم و پایان دادن به همه نزاعها و همه تجاوزها خواهد بود.