Skip to main content
• Just War and Just peace
• Islamic Brotherhood and countering Terrorism
• Religious Freethinking, Acceptance of Denominational Ijtihad and Confronting Takfir Extremism
• Islamic Empathy and Sympathy and Avoidance of Tensions and Conflicts
• Mutual Respect between Islamic Denominatins, Observance of the Etiquettes of Difference and Avoidance of Quarrels, Desecration and Insults
• Normalization of relations with the usurping Zionist regime

37th International Islamic Unity Conference

امام جمعه ریجاب در سخنانی در وبینار وحدت مطرح کرد؛ راهکارهایی برای ایجاد وحدت دینی و سیاسی

امام جمعه ریجاب در سخنانی در وبینار وحدت مطرح کرد؛ راهکارهایی برای ایجاد وحدت دینی و سیاسی

امام جمعه ریجاب تاکید کرد: هرکدام از مذاهب حنفی، شافعی، مالکی، حنبلی، زیدی، امامی و... وجوه مشترک آنها بسیار بیش از اختلافات است و باید بر مبنای این اشتراکات با یکدیگر همزیستی داشته باشند.

به گزارش ستاد خبری سی و هفتمین کنفرانس بین المللی وحدت اسلامی، دکتر منوچهر صادقی، استاد دانشگاه و امام جمعه ریجاب در سخنانی در وبینار سی‌ وهفتمین کنفرانس بین‌المللی وحدت اسلامی به محورهای مشترک در میان مذاهب پرداخت و اظهار داشت: پیروان همه مذاهب اسلامی مسلمان هستند و از احترام دینی و اسلامی برخوردارند. پیروان هر مذهبی باید همانند احترام به همکیشان خود برای سایر مذاهب نیز احترام قائل باشند؛ زیرا در غیر این صورت در اکرام به دیگران دچار تبعیض می شوند و اصل احترام به ارزش پیروان مذاهب اسلامی دیگر را نادیده می گیرند.

صادقی ادامه داد: نه تنها توجه و کمک مسلمانان به امور یکدیگر واجب است بلکه دوری کردن آنها از یکدیگر نیز باید حرام شمرده شود. پیامبر گرامی اسلام(ص) فرموده اند:«لاَ تقاطعوا ولاَ تدابروا ولاَ تباغضوا ولاَ تحاسدوا وَكونوا عبادَ اللَّهِ إخوانًا» نه تنها مسلمانان نباید از یکدیگر دوری کنند بلکه حتی با وجود اختلاف مذهبی نباید از یکدیگر فاصله بگیرند.

وی افزود: توهین مسلمانانی که با یکدیگر اختلاف نظر دارند، نیز حرام است. سخنان اهل بیت نیز در حرمت و دوری از بدگویی مسلمانان به یکدیگر صریح و روشن است بدتر از توهین و دشنام،کافر خواندن، نسبت فسق دادن و اهل بدعت خواندن یکدیگر است. علاوه بر وجوب احترام و اهتمام مسلمانان به یکدیگر بر اساس فقه اسلامی، همه مذاهب برخوردار از حقوق مساوی هستند، چنانچه شخصی از اهل سنّت یک شیعه را به قتل رساند یا بالعکس، قصاص بر هر دو گروه صورت می گیرد. توهین و تهمت زنا و کفر اهل سنّت و شیعیان به یکدیگر نیز مشمول مجازات است.

این پژوهشگر دینی با تاکید بر اینکه این محورها نشان می دهد همه مسلمانان در شرایط برابری قرار دارند، افزود: چرا باید پیروان یک مذهب به یکدیگر احترام بگذارند و از یکدیگر دفاع کنند و به حقوق همدیگر التزام داشته باشند ولی با پیروان دیگر مذاهب اسلامی خصومت و دشمنی داشته باشند؟ درحالی که از نظر فقه و حقوق‌اسلامی همه آنها برابر هستند. پیروان مذاهب اسلامی از منظر مسلمان بودن دارای حقوق شرعی و الهی را یکدیگر هستند و بنا به حکم شریعت، به آن حقوق ملتزم هستند.

او با اشاره به اینکه میان میان پیروان مذاهب اسلامی مرزهای ساختگی جغرافیایی وجود دارد، افزود: هرکدام از مذاهب حنفی، شافعی، مالکی، حنبلی، سیدی، امامی، اثنا عشری و...در محیطی زندگی میکنند. بنابراین مسلمانان با ایجاد ناخواسته مرزهای ساختگی نسبت به یکدیگر احساس بیگانگی کردند. حال آنکه وجوه مشترک میان این گروهها بسیار بیش از اختلافات است و باید بر مبنای این اشتراکات با یکدیگر همزیستی داشته باشند.  

صادقی اظهار داشت: برای ایجاد وحدت مستحکم میان مسلمانان، اولین گام گفتگو در مسائل اختلافی است. نکته مهم دیگر تعامل مستمر میان مسلمانان است که نمونه بارز آن برگزاری چنین کنفرانس هایی است که همگان در آن شرکت کرده و به صورت رودر رو به گفت وگو با یکدیگر بپردازند.

صادقی با تاکید بر گام دیگر یعنی همکاری در مسائل مورد وفاق تاکید کرد: مسلمانان باید مسائلی را که درباره آنها اتفاق نظر دارند، برجسته کنند و درباره آنها همکاری نمایند. همچنین باید به ظرفیت های سطوح مختلف مردم توجه داشت. انسان در حکم کردن به دیگران باید ظرفیت آنها را در نظر بگیرد و بر همه یک نوع حکم نکند.

وی افزود: همچنین مسلمانان باید در قبال یکدیگر تساهل و تسامح را رعایت کنند و از افراطی گری و تکفیر در امور اجتهادی خودداری نمایند. مسائل اجتهادی نباید به گونه ای تبیین شود که باعث برداشت تکفیر از آن شود. در آخرین نکته هم ضروری است که مسلمانان از پیروی از هوای نفس دوری کنند.
 

ht