به گزارش ستاد خبری سی و ششمین کنفرانس بین المللی وحدت اسلامی، حامد کرزای، رئیسجمهور اسبق افغانستان در سخنانی در وبینار سی و ششمین کنفرانس وحدت که از سوی مجمع جهانی تقریب برگزار می شود، با تاکید بر اینکه مباحث نظری مربوط به تقریب مذاهب و اخوت اسلامی به اندازه کافی مورد مطالعه قرار گرفته است، راه های اجرایی و اقدامات موثر عملی برای تحقق آن را مورد توجه قرار داد و اظهار داشت: ضرورت عمل به دستورات دینی در مورد اتحاد و اخوت و نیز شرایط زمانی ایجاب می کند که دانشمندان جهان اسلام در چنین مجامعی بیش از پیش به راه حل ها بیندیشند و با هم اندیشی راه های اجرایی برای تحقق اتحاد و تقویت روحیه اخوت و همدلی را شناسایی و در به کار بستن آنها به نتایج و تصمیمات مشخصی برسند.
کرزای با بیان اینکه توجه و تمرکز بر اقدامات عملی و راه های اجرایی برای تحکیم اخوت، مسئله روز مسلمانان است، افزود: یافتن راه های اجرایی و درک درست از اوضاع جهان، فهم دقیق نظم بین المللی همراه با شناخت لازم از فرصت ها و تهدید های وابسته است که می تواند بر موضع گیری های کشورهای اسلامی در جهان و در قبال همدیگر اثر محسوس و متفاوتی داشته باشد. با توجه به واقعیات جاری، جهان اسلام و جوامع سیاسی متعدد در چارچوب دولت های ملی با شخصیت های حقوقی مجزا و مستقل، منقسم گردیده اند که هر کدام روابط خود را با سایر دول بر اساس منافع ملی تعریف می نمایند. ویژگی دولت ملی آن است که با تمرکز بر ثبات و حاکمیت ملی در تقویت و استحکام آن تلاش نماید و مسئله مهم آن، در روابط بین المللی، امنیت ملی و بقای دولت است.
رئیس جمهور اسبق افغانستان ادامه داد: امروزه جهان اسلام با دو پدیده ویرانگر افراط گرایی و تروریسم دست به گریبان است که بیش از همه تهدیدی جدی برای تامین مصالح دینی و منافع جمعی مسلمانان به شمار می آیند. این دو پدیده شوم به هم پیوسته و مرتبط با یکدیگر هستند. افراط گرایی به مثابه منبع سرشار تولید تروریسم و تروریسم و به منزله عامل ترویج افراط گرایی عمل می کند. هر چند تروریسم، مفهوم برآمده از رقابت های دوران جنگ سرد است اما زمینه سازی و هم سویی برخی کشورهای اسلامی در پرورش و گسترش آن باعث سر برآوردن انواع محلی آن در جهان اسلام و موجب تشدید اسلام هراسی در جهان شده است که متاسفانه تصویر نامناسبی از دین رحمت و عطوفت ارائه کرده و کشورهای اسلامی محلی برای رشد و فعالیت گروه های افراطی و تروریستی تلقی می گردند.
او با اشاره به اینکه شیوع افراط گرایی با هدف تامین منافع سیاسی صورت می گیرد، ادامه داد: این امر باعث تحمیل تلفات و خسارات سنگین گشته و مانع تلاش برای تبیین اعتدال و میانه روی است که خواست و پیام اصلی دین مبین اسلام می باشد. جای سوال است که چرا و چگونه افراط گرایان در کشورهای اسلامی با آزادی عمل به تبلیغ و ترویج افراطی گری می پردازند، در حالی که دین مبین اسلام به اخوت میان مسلمانان و صلح و زندگی مسالمت آمیز در روابط بین المللی توصیه و تاکید دارد. این وضعیت، امکان استفاده ابزاری از افراط گرایی و توسل به تروریسم را در رابطه با کشورهای اسلامی تقویت می کند که آثار ویران گر و پیامدهای ناگوار آن به وضوح دیده می شود.
کرزای با بیان اینکه برای پاسخ به این پرسش و راه حل عملی برای تقویت اخوت و اتحاد در جامعه اسلامی باید به دو نکته اساسی توجه جدی و عمیق داشت، افزود: یکی از این دو نکته، تلاش برای حل تعارض منافع در روابط بین المللی و دیگر مبارزه با افراط گرایی و تروریسم است. هر چند انقسام جامعه اسلامی به دولت های ملی، اقتضای اولویت دادن به منافع و امنیت ملی است اما نمی توان از این امر غافل شد که منافع و امنیت ملی در جهان معاصر دنباله و استمرار منافع و امنیت بین المللی است. در این دوران که عصر جهانی شدن و عصر وابستگی متقابل است، باید در نظر داشت که فاکتورهای داخلی قابل تعریف نیست و نباید موجب از بین رفتن فرصت های لازم برای تقویت روحیه برادری و همکاری میان مسلمانان شود.
او ادامه داد: گذشته از مثال های برجسته جهانی، افغانستان طی دهه های اخیر در حل تعارض منافع در عرصه روابط بین المللی موفقانه و مدبرانه عمل نمود و به رغم حضور قوای نظامی آمریکا، کشورهای غربی و ناتو و فیصله بحران از سوی شورای امنیت ملل متحد، هیچ گاه گرفتار عدم تعادل و یک سوی نگری نشد و توانست با حفظ منافع ملی، روابط دوستانه خود را با همسایگان، منطقه، کشورهای اسلامی و جهان به گونه ای متوازن و متناسب برقرار کند. به همین منوال، افغانستان در خصوص برخورد با افراط گرایی و تبعات آن نیز جامعه متحد و معتدلی است که می تواند الگویی برای برادری دینی باشد. افغانستان با آن که در اثر تجاوز و مداخلات بیرونی بیش از چهل سال درگیر جنگ های خونین بوده و در خلال آن، مساجد یا دانشگاه هاو مراکز تعلیمی و ورزشی و سایر تجمعات مردم در سراسر کشور بارها هدف حملات تروریستی هدفمند و هدایت شده قرار گرفتند و در اثر آن، متحمل تلفات و خسارات سنگینی شدند اما با یاری خداوند متعال و بصیرت مردم افغانستان در دام فرقه گرایی مذهبی گرفتار نشد.
رئیس جمهور اسبق افغانستان به طرح پیشنهاداتی برای تحقق اتحاد در میان جوامع مسلمان اشاره و تصریح کرد: ما باید با هدف تحکیم اخوت، جلوگیری از تاثیرگذاری مسائل بیرونی بر روابط میان کشورهای اسلامی و گشودن باب تعامل سازنده با سایر ملل به تدوین منشور جهانی اعتدال فکر کنیم تا به مثابه یک واحد بین المللی، برای تمام اعضا در راستای تحکیم روابط برادرانه میان کشورهای اسلامی و تسهیل زمینه برای حل تعارض منافع بین المللی ایجاد تعهد نماید و برای مبارزه منسجم موثر و مستمر با افراط گرایی راهی بگشاید. گفتمان جهانی شدن، وضعیتی پدید آورده است که غلبه بر چالش ها و تهدید های همگانی بدون تساهل و تعامل میان فرهنگ ها و تمدن های بشری امکان پذیر نیست. کشورهای اسلامی با مجمع بزرگ حاضر، توانایی این را دارد که با توجه به اصل اعتدال و تمرکز بر پیام معنادار دین اسلام برای زندگی آرام و مسالمت آمیز بتواند زمینه مساعدی برای تامین منافع جمعی خود فراهم آورده و راه مناسبی برای تعامل و گفت و گو با جهان باز نماید.
کرزای در پایان تاکید کرد: دیانت و درایت اقتضا دارد برای تحقق اهداف یاد شده، اراده و توافق جمعی برای تصویب یک سند جامع حقوقی شکل بگیرد که در آن با مکانیزم های مشخص، تعهدات روشنی در دو سطح ملی و بین المللی برای مبارزه با افراط گرایی تعریف شده و در اثر آن حقوق داخلی کشورهای اسلامی راه برخورد جدی و مناسب با هر فعالیت افراط گرایانه را جست و جو و ارائه نماید. واضح است که تعهدات حقوقی با آثار و لوازم منطقی و موجه، راه های برخورد درست قانونی و عقلانی با افراط گرایی را تعریف کرده و حرکت در این راستا را تسهیل می گرداند و در نهایت، برخورد با عملکرد های افراطی و تندروانه با داوری اخلاقی به حاشیه رانده خواهد شد.