استاد دانشگاه الجزایر تأکید کرد: یکی از استراتژیهای غرب برای تفرقهافکنی میان مسلمانان، هدف قرار دادن وحدت دینی است. دشمنِ غربی بر روی موجِ «تکفیر» سوار شد تا برنامههای خود علیه مسلمانان را اجرایی سازد.
به گزارش ستاد خبری سی و هفتمین کنفرانس بین المللی وحدت اسلامی، دکتر هناءسعاده، استاد دانشگاه الجزایر روز پنجشنبه 6 مهرماه در سومین وبینار سی و هفتمین کنفرانس بین المللی وحدت اسلامی در سخنانی تحت عنوان «تفرقه بینداز و حکومت کن» خاطرنشان کرد: سندی در مرکز آرشیو ملی انگلیس وجود دارد که متضمن گزارش وزیر وقت مستعمرههای انگلیس خطاب به نخستوزیر این کشور در روز 9 ژانویه سال 1938 است. وزیر وقت مستعمرههای انگلیس در این گزارش نوشته است: «جنگ به ما آموخت که وحدت اسلامی بزرگترین خطر علیه امپراتوری است و به همین دلیل باید نسبت به آن مراقب بود و البته با آن مبارزه کرد». ما از اظهارات این وزیر انگلیسی نتیجه میگیریم که وحدت اسلامی منبع اصلی قدرت مسلمانان است. کسانی که این وحدت هیچگاه خوشایندشان نبوده است، همواره در کمین آن نشستهاند تا به منظور تحقق اهدافشان به وحدت اسلامی ضربه بزنند.
وی افزود: کمینکنندگان برای وحدت اسلامی از ابزار تفرقهافکنی و فتنهانگیزی برای ضربه زدن به وحدت اسلامی بهرهمیبرند. آنها از اوایل عصر جدید دریافتند که اگر مسلمانان با یکدیگر متحد باشند، نمیتوانند به امت اسلامی ضربه بزنند، بر آن سیطره یابند، سرزمین مسلمین را اشغال و ثروتهایشان را به یغما ببرند. از همین روی، دشمنان طرح و نقشههایی را برای متلاشی کردن وحدت مسلمانان، ترسیم کردند تا از این رهگذر ضمن ایجاد شکاف در صفوف امت اسلامی، زمینه برای بسط نفوذ خود در جهان اسلام را فراهم آورند.
استاد دانشگاه الجزایر ادامه داد: یکی از راهکارهایی که دشمنان همواره برای اجرایی کردن نقشه خود علیه وحدت مسلمانان مورد توجه قرار دادند، ایجاد فتنههای طایفهای و تشویق مسلمانان به نژادپرستی بوده است. آنها تلاش کردند تا در میان طوایف مختلف جهان اسلام روحیه انتقامجویی را به وجود آورند.
وی راهکار دیگر دشمنان را ایجاد جنگهای داخلی و خارجی عنوان کرد و گفت: در جریان این جنگها، قدرت مسلمانان به فرسایش کشیده می شود.
دکتر سعاده افزود: گسترش افکار قومیتگرایانه و نژادپرستانه میان اقشار مختلف امت اسلامی نیز یکی دیگر از راهکارهای دشمنان برای ضربه وارد کردن به وحدت بوده است. دشمنان تلاش کردند فضا را طوری مدیریت کنند که مسلمانان به تکفیر یکدیگر مبادرت ورزیده و به جای صف آرایی مقابل بیگانگان، با هم وارد منازعات داخلی شوند.
وی با بیان اینکه امروز بر ما لازم است تا نقشههای دشمنان علیه امت اسلامی را تبیین کنیم اظهار کرد: غربی ها از مسلمانان به عنوان بزرگترین خطرِ تهدیدکننده برای تمدن اروپا یاد کرده اند و به همین دلیل تمام تلاش خود را بر روی ممانعت از شکلگیری هرگونه اتحاد و اتفاق میان کشورهای منطقه خاورمیانه، متمرکز می سازند. علت این مسئله هم آن است که منطقه خاورمیانه تنها تهدید برای آینده اروپا محسوب میشود.
سعاده ادامه داد: بر این اساس، سران غربی تصمیم گرفتند یک قومیت غربیِ مخالف با عربها و مسلمانان را با هدف تفرقه انداختن میان شهروندان عرب در شرق کانال سوئز به وجود آورند. اینجا بود که بریتانیا به تدریج به ایجاد ائتلاف با صهیونیسم جهانی روی آورد؛ صهیونیسمی که هدف اصلی آن تأسیس یک دولتِ یهودی در فلسطین بود.
وی در ادامه خاطرنشان کرد: یکی از استراتژیهای غرب برای تفرقهافکنی میان مسلمانان، هدف قرار دادن وحدت دینی بود. دشمنِ غربی بر روی موجِ «تکفیر» سوار شد تا برنامههای خود علیه مسلمانان را اجرایی سازد و تمام تلاش خود را برای تشویق و تحریک مسلمانان به سوی این پدیده خطرناک (تکفیر) به کار بست، زیرا میدانست که «تکفیر» یکی از کارآمدترین و خطرناک ترین عناصر برای نابود ساختن بافت اجتماعی و اسلامی در جوامع اسلامی به شمار میرود.
استاد دانشگاه الجزایر با اشاره به اینکه پس از جای گرفتن پدیده تکفیر در صفوف امت اسلامی، جنبشهای افراطی تشکیل شدند ادامه داد: این جنبش ها از تروریسم و افراطگرایی به عنوان ابزاری برای تحقق اهداف و خواستههای خود بهرهبرداری کرده و با اقداماتشان، جوامع امن را در معرض فروپاشی قرار دادند. در این میان، روحانیونی که به لکه ننگی بر پیشانی امت اسلامی تبدیل شدند، مسیر تبلیغ گفتمان تکفیری و فرهنگ نفرتپراکنی در صفوف امت را در پیش گرفتند. آنها با این اقدام خود نه به دین مبین اسلام که به دستگاههای اطلاعاتی غربی و منطقهای که مرکز اصلی آنها در «واشنگتن» و «تلآویو» واقع شده است، خدمت کردند. در نتیجه این تحولات، امت اسلامی تاوان بسیار سنگینی را پرداخت کرد، زیرا درگیریهای مرگبار و خونینی میان فرقههای مختلف اسلامی به وقوع پیوست.
وی در ادامه اظهار کرد: یکی دیگر از استراتژیهای غرب برای تفرقهافکنی میان مسلمانان، هدف قرار دادن وحدت نژادی آنها بوده است. زیرا امت اسلامی از نژادهای مختلفی نظیر عرب، فارس، ترک، هند، صرب، بلغار و ... تشکیل میشود. لذا غربیها تلاش کردند از تنوع در نژادها به عنوان فرصتی برای ضربه زدن به جهان اسلام استفاده کنند و میان آنها نبردهای فرقهای راه بیندازند. در این میان، هدف قرار دادن وحدت سیاسی امت اسلامی نیز از اهمیت بسزایی برای غرب برخوردار بوده است. استعمارگران همواره تلاش کردند تا منطقه خاورمیانه را از لحاظ سیاسی تجزیه و تقسیم نمایند. در همین راستا، انگلیس و فرانسه چندین کشور را تحت استعمار خود درآوردند.
وی افزود: علاوه بر اینکه تجزیه کشورها موجب تضعیف امت اسلامی و وحدتِ سیاسی آنها شد، هدف قرار گرفتن وحدت فرهنگی جهان اسلام توسط دشمنان نیز از اقدامات غرب بود. در همین راستا، سران غربی، فرهنگ غرب را وارد بافت اجتماعی امت اسلامی کردند تا دین مبین اسلام را از بخشهای مختلف زندگی مردم کنار بزنند و تنها آن را در مسجد، محدود و محصور کنند.
این استاد دانشگاه یکی دیگر از روشهای استعمار برای پیشبرد اهدافش در زمینه فروپاشی وحدت اسلامی را تشکیل رژیم صهیونیستی در اراضی فلسطینیان عنوان کرد و گفت: در گزارشی که مقامات انگلیس در سال 1907 پیرامون امکان اجرای یک پروژه تجزیه طلبانه در منطقه منتشر کردند، تصریح شد: «ملت واحدی وجود دارد که روابط حسنهای با یکدیگر دارند. اقشار این ملت دارای دینی واحد هستند. اراضی این ملت به هم پیوسته است. آنها گذشته مشترکی دارند و آرزوها و آمالهایشان نیز یکی است. امروز ما میتوانیم این ملت را پیش از آنکه بیدار شود در چنگ خود درآوریم. ما باید یک دولتِ خارجی را در سرزمین این ملت ایجاد کنیم؛ دولتی که با ما دوست و با دشمنانمان، دشمن باشد. این دولت باید خار چشم دشمنان ما باشد». اینگونه شد که استعمار غربی بنابر توصیه انگلیس نسبت به تشکیل یک رژیم صهیونیستی در قلب اراضی مسلمانان اقدام کرد و امروز ما شاهد آن هستیم که غرب حاضر است برای حمایت از رژیم صهیونیستی حتی تمام منطقه را به هم بریزد.
وی ادامه داد: در همین راستا، قدرتهای استعمارگر تحت شعار «تفرقه بینداز و حکومت کن» آتش جنگ را میان فرزندان امت اسلامی روشن کردند و توانستند از این طریق به خواستههای خود دست پیدا کنند. بدین ترتیب، ضعف و عقب ماندگی بر جهان اسلام حاکم شد و در نهایت ثروتهای مسلمانان در نتیجه تفرقه و جدایی و شکاف، به یغما رفت و غارت شد.
دکتر سعاده درباره عوامل و مؤلفههای ایجاد وحدت میان اقشار مختلف امت اسلامی خاطرنشان کرد: فرزندان امت اسلامی دارای وحدتِ عقیده هستند و این خود یکی از مشترکات است. قرآن کریم به عنوان منبع قانونگذاری اسلامی نیز ازمهمترین مشترکات امت اسلامی است. این مشترکات باعث میشود تا مسلمانان از منافع شخصی و مرزهای جغرافیایی عبور کرده و به منافع امت اسلامی بنگرند. به هر حال، مسئولیت دینی، تاریخی و انسانی اقتضاء میکند که مسلمانان در راستای حفظ وحدت امت اسلامی و کرامت انسانی گام بردارند.
وی در پایان از خداوند متعال مسئلت کرد تا تلاشهای مبارک مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی به ثمر بنشیند و اهداف محقق گردد. هر صدایی که در راستای وحدت بلند شود و در نزدیکی مسلمانان به یکدیگر نقش داشته باشد، صدای ایمان است. از همه اقشار امت اسلامی میخواهیم که به فراخوانهای تکفیر و خیانت پشت کرده و به آنچه که دین مبین ما بدان دعوت کرده است، توجه و اهتمام داشته باشند. زیرا دین مبین اسلام، ما را به اخلاقیاتی نظیر برادری و همکاری با یکدیگر فراخوانده و از ما خواسته است تا منافع امت را به منافع شخصی ترجیح دهیم و کرامت انسان را حفظ کنیم.