معاون وزیر اوقاف سوریه بر لزوم برادری و اخوت اسلامی تاکید کرد و گفت: در اسلام اثری از دعوت به قومگرایی یا نژادپرستی وجود ندارد.
به گزارش ستاد خبری سی و هفتمین کنفرانس بین المللی وحدت اسلامی"علاء الدين زعتری"، معاون وزیر اوقاف سوریه، در وبینار سی و هفتمین کنفرانس وحدت که از سوی مجمع جهانی تقریب برگزار میشود، بر برادری و اخوت اسلامی و اهمیت این برادری و نقش آن در ساخت تمدن انسانی تاکید کرد.
وی گفت: اسلام، دینی است که با هدف خوشبخت کردن انسان و حل مشکلات و گرفتاری او آمده است. این دین مختص به یک طایفه یا یک قوم خاص نیست. در عقاید اسلام و در شریعت اسلامی اثری از دعوت به قومگرایی (ناسیونالیسم) یا نژادپرستی وجود ندارد.
زعتری ادامه داد: پدیده قومگرایی در دوران جاهلیت در میان اعراب و همچنین در میان ملتهای دیگر گسترش یافت. در میان ملتهای مختلف در طول تاریخ نیز چنین بوده است و چه بسا تبلیغ قومگرایی همچنان کم و بیش وجود داشته باشد و گویا تفاخر به گذشتگان عامل این قومگرایی است.
وی با اشاره به اینکه دین اسلام در فضایی مملو از نژادپرستی و طایفهگری و قومگرایی ظهور پیدا کرد، گفت: همان طور که قرآن کریم فرموده است: ای مردم، همانا ما شما را از زن و مرد خلق کردیم و شما را در قالب ملتها و قبایل قرار دادیم تا با یکدیگر آشنا شوید. همانا گرامیترین شما نزد خداوند باتقواترین شماست.
معاون وزیر اوقاف سوریه گفت که در این آیه با وجود اقرار به همه قومها، در جایی که میفرماید «شما را ملتها و قبایل قرار دادیم»، به فلسفه وجود این قومها اشاره میکند که برای آشنا شدن با یکدیگر خلق شدهاند.
برادری اسلامی از عوامل عزت مسلمانان است
وی خاطرنشان کرد: از جمله عوامل عزت مسلمانان، برادری اسلامی است؛ زیرا عامل کثرت درصورتی که با عامل برادری یکی شود، عزت ایجاد خواهد کرد و عزت و بزرگی تنها با کثرت و زیادی حاصل نمیشود. از این روست که میبینیم رسول خدا (ص) در اعلانی عمومی، اخوت و برادری را دو بار میان مسلمانان اعلام کرد.
زعتری همچنین اشاره کرد که خداوند در قرآن کریم میفرماید گرامیترین شما نزد خداوند، پرهیزکارترین شماست و ادامه داد: این کرامت و این پاداش دادن برای افراد امتی است که با یکدیگر برادر شدهاند، این پاداش و ثواب در نزد خداوند است، نه در امور دنیوی.
وی اظهار داشت: روزی که مسلمانان برادری را کنار بگذارند، عزت و بزرگی و هیبت و شکوه خود را از دست خواهند داد، در حالی که غیرمسلمانان با برادری با یکدیگر به قدرت و عزت رسیدند و صاحب جهان شدند.
اخوت اسلامی به شعاری صرف تبدیل شده است
معاون وزیر اوقاف سوریه با ابراز تاسف از اینکه مفهوم اخوت اسلامی امروزه به شعاری صرف تبدیل شده که برخی از واعظان و مبلغان از آن یاد می کنند، گفت: «پیامبر اکرم(ص) زمانی که فرمود: «مسلمان، برادر مسلمان است، نه به او ستم میکند، نه به او خیانت میکند و نه او را رها میکند»، این سخنان را نفرمود تا شعاری باشد که صرفا تکرار شود، بلکه این سخنان را برای این فرموده است که روش و شیوه زندگی باشد.»
وی با بیان این که امروزه آگاهی بخشی دینی به یک ضرورت مبرم تبدیل شده است، تصریح کرد: آگاهی بخشی دینی که درجستوجوی آن هستیم، صرفا به امور دینی و عبادات و فرایض دینی محدود نمیشود، بلکه باید همه امور دنیوی را شامل شود؛ چرا که اسلام، دین و دنیا را با هم دربرمیگیرد.
پرداختن به امور مسلمانان در آموزش جوانان
وی نسبت به پرداخته نشدن به امور خصوصی و عمومی مسلمانان در مفاد آموزشی و تحصیلی ابراز تاسف کرد و اظهار داشت: این مسئلهای است که در روشها و شیوههای تحصیلی باید با هدف تقویت هوشیاری جوانان مسلمان بدان پرداخته شود. چقدر این مسئله برای من و شما ناراحت کننده است که مسلمان درباره برادر مسلمانش چیزی نمیداند.
معاون وزیر اوقاف سوریه همچنین خاطرنشان کرد: کسی که به امور مسلمانان اهتمام نورزد، از آنان نیست. این سخن و این کلام درصورتی که به یک واقعیت و مفهوم تبدیل نشود، هیچ اهمیتی ندارد. آیا خداوند متعال نفرموده است که مؤمنان برادرند؟ اگر برادری صرفا شعاری باشد که واعظان و مبلغان آن را در بالای منبرها تکرار میکنند، چه برادری می تواند باشد؟
علاء الدين زعتری در پایان گفت: مگر قرآن نگفته است که چرا در راه خدا و مستضعفان نمیجنگید؟ آیا رسول خدا (ص) به ما نفرموده است که مؤمنان در محبت و رحمت و همدردی با یکدیگر مانند یک بدن هستند که هرگاه یک عضو از آن شکایت کند و به درد آید، بقیه اعضای بدن هم تسلیم آن می شوند؟