پژوهشگر و اندیشمند علوم دینی تاکید کرد: وحدت یعنی اینکه انسانها با یکدیگر اختلافی نداشته باشند، این در حالی است که آنها باید فراتر از وحدت گام بردارند و به سوی همدلی حرکت کنند.
به گزارش ستاد خبری سی و هفتمین کنفرانس بین المللی وحدت اسلامی، حجت الاسلام سید حامد موسوی تبار، پژوهشگر دینی در سخنانی در وبینار سی و هفتمین کنفرانس بینالمللی وحدت اسلامی به تاریخ پرفراز و نشیب دین اسلام اشاره کرد و گفت:نگاهی به تاریخ اسلام نشان می دهد در قرن ۴ و ۵ وقتی که در کشور ایران دولت اهل تسنن سلجوقی و در مصر دولت شیعی فاطمی قدرت را در دست داشتند، به دلیل تعصبات قومی و دینی وارد جدال با یکدیگر شدند و به جنگ با یکدیگر پرداختند.
او در ادامه گفت: در آن دوره که صلیبیها حضور داشتند، آنها از این خلأ استفاده کرده و به جنگ شیعه و سنی بیشتر دامن زدند. از این رو جنگهای متعددی رخ داد که هم دولت شیعی مصر و هم دولت سلجوقیان در ایران تضعیف شدند .
وی افزود: در دوره ای دیگر باز تاریخ شاهد ورود غرب به کشورهای اسلامی بود؛ زمانی که در ایران دولت شیعی صفویه سر کار بود در طرفی دیگر دولت اهل تسنن عثمانی حضور داشتند. در اینجا باز هم غرب به تعصبات و موضوعات اختلافی میان آنها دامن زد و باعث تضعیف هر دو طرف شد.
حجت الاسلام موسوی تبار بیان داشت: در هر دورهای که مسلمانان شیعه و سنی رودرروی یکدیگر ایستادند، دچار آسیب های جدی شدند و این دشمن و استکبار بود که از این خلأ به نحو احسن استفاده کرد. این رویکرد در دوره کنونی هم دنبال شد و جهان استکبار و غرب برای ایجاد شکاف میان اهل تسنن و تشیع جریان های تکفیری را به وجود آوردند تا کشورهای جهان اسلام را ضعیف کنند.
او با تاکید بر اینکه امروز مسلمانان باید به سمت وحدت گام بردارند، ادامه داد: وحدت یعنی اینکه انسانها با یکدیگر اختلافی نداشته باشند، این در حالی است که آنها باید فراتر از وحدت گام بردارند و به سوی همدلی حرکت کنند. همانطور که حضرت آیت الله العظمی سیستانی میفرماید: «به برادران اهل تسنن «برادر» نگویید بلکه «انفسنا» بگویید چون جان ما هستند و این نشان از بصیرت این مرجع جهان تشیع دارد.
وی افزود: از این رو همدل شدن شیعه و سنی در شرایط کنونی بسیار حایز اهمیت است که خود، زمینه را برای همکاری کشورهای اسلامی فراهم میکند.
این پژوهشگر دینی همچنین به رفتار و محبت اهل بیت اشاره کرد و اظهار داشت: در طول تاریخ شاهد بودیم که بزرگان اهل تسنن تا چه اندازه نسبت به بزرگان اهل تشیع محبت داشتند. حتی امام صادق (ع) نامهای خطاب به شیعیان مینویسد و سفارش میکند که به تشییع جنازه برادران اهل تسنن بروند و در مجالس شادی و خوشی شان شرکت کنند.
وی افزود: نمونه دیگر این همدلی، اربعین حسینی است که میلیون ها نفر از اهل تشیع و اهل تسنن در کنار یکدیگر در راهپیمایی بزرگ اربعین شرکت میکنند و حتی بسیاری از موکبها از سوی اهل تسنن برای زائرین شیعه برپا میشود.
به تصریح حجت الاسلام موسوی تبار، قرآن محوریت اصلی اتحاد همه مسلمانان از هر گرایشی است.