هنوز یک ماه تا شروع بهکار سی و پنجمین کنفرانس بینالمللی وحدت اسلامی باقیمانده است و طی ۲۰ روز گذشته علاوه بر رونمایی از پوستر این کنفرانس، دبیرخانه سی و پنجمین کنفرانس وحدت آغاز بهکار کرد و فراخوان انتشار مقالات آن نیز کلید خورد.
مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی برای دومینبار برگزاری کنفرانس وحدت را بهصورت وبیناری و مجازی تجربه میکند که بهگفته رئیس ستاد سی و پنجمین کنفرانس بینالمللی وحد اسلامی، اگرچه نوع برگزاری این کنفرانس معایبی دارد ولی مزایای آن بیشتر است.
یکی از تفاوتهای کنفرانس امسال با کنفرانس سال گذشته ایناست که پارسال موضوع ارائه شده در یک محور و با عنوان همکاریهای اسلامی در مواجهه با مصائب و بلایا با رویکرد کرونا بود، ولی امسال اندیشمندان و علاقهمندان میتوانند در هشت محور مقالات خود را ارائه کنند که هر یک از این محورها نیز شامل هشت عنوان است که در مجموع هر پژوهشگر میتواند یک یا چند مقاله در ۶۴ موضوع ارسال کند.
اولین محور این کنفرانس جنگ و صلح عادلانه است که شامل موضوعاتی همچون بررسی فقهی و اخلاقی استفاده از جنگافزارهای کشتار جمعی و سلاح هستهای، حقوق و وظائف غیرنظامیان و جنگجویان در جنگ از منظر فقه، حقوق و اخلاق اسلامی و همچنین اشغالگری سرزمینهای اسلامی و مسئولیت مسلمانان و دولتهای اسلامی در آزادسازی آناست.
اخوت اسلامی و مقابله با تروریسم دومین محور فراخوان مقالات است که تروریسم دولتی و معاهدات بینالمللی برای مقابله با آن، عملیات انتحاری، خوانشها و کنشهای متفاوت در نحلهها و جریانهای معاصر در جهان اسلامی و همچنین حرمت نفس انسانی از منظر مذاهب اسلامی و تفاوت ترور با مهدور الدم بودن در مجازات اسلامی بخشی از موضوعات آناست.
محور سوم عبارت از آزاداندیشی دینی، پذیرش اجتهاد مذهبی و مقابله با تکفیر و افراطریگری است که معیارهای نظری کفر، ایمان و اسلام در مذاهب اسلامی و نقد آنها و همچنین مبانی نظری تکفیرگرایی در جهان اسلام و نقد و بررسی آن از موضوعات آناست.
محور چهارم عبارتاست از همدلی و همدردی اسلامی و پرهیز از تنشها و منازعات؛ و محور پنجم شامل احترام متقابل بین مذاهب اسلامی، رعایت ادب اختلاف و پرهیز از مشاجره، حرمتشکنی و توهین است. محورهای ششم تا هشتم نیز شامل تبیین امت واحده و اتحادیه کشورهای اسلامی و نقد و بررسی الگوی عرضه شده، فلسطین و مقاومت اسلامی و همچنین آیین نکوداشت آیت الله محمدعلی تسخیری است که علاقهمندان برای اطلاع از جزئیات موضوعات مقالات میتوانند به پایگاه اطلاعرسانی سی و پنجمین کنفرانس بین المللی وحدت اسلامی مراجعه کنند.
دعوت از صدها اندیشمند از ۶۵ کشور
مهدی آقامحمد رئیس ستاد سی و پنجمین کنفرانس بین المللی وحدت اسلامی با ارائه گزارشی از برنامههای پیشبینی شده برای کنفرانس امسال به خبرنگار معارف ایرنا گفت: برای صدها نفر از نخبگان، اندیشمندان، علماء، فرهیختگان، اساتید دانشگاههای ایران و جهان اسلام و در مجموع برای ۶۵ کشور دعوتنامه فرستادیم تا فیلم سخنرانی خود را برای شرکت در کنفرانس ارسال کنند که این فیلم ها در حال دریافت است.
وی افزود: امسال سعی کردیم اندیشمندانی از تمام مناطق جغرافیایی مانند آمریکای جنوبی، آفریقا، جنوب شرق آسیا، آسیای میانه و قفقاز مشارکت داده شوند و قرار است این سخنرانیها در فضای مجازی به نشانی iuc.taqrib.ir پس از انجام کارهای ویرایشی و صداگذاری به سه زبان بارگذاری شود.
آقامحمد ادامه داد: این کنفرانس دارای دو بخش علمی و اجرایی است که در بخش اجرایی، کارگروههای محتوا و اطلاعات ملی، محتوا و اطلاعات بینالمللی، تدوین و تولید و کارگروه رسانه و تبلیغات فعالیت می کنند. در کارگروهها و جلسات مختلفی که تاکنون انجام شده، ۶۴ مصوبه اجرایی داشتیم.
وی با اشاره به اولین تجربه کنفرانس وحدت که سال گذشته بهصورت وبیناری انجام شد، اظهار داشت: سی و چهارمین کنفرانس بینالمللی وحدت اسلامی بهدلیل شیوع ویروس کرونا با ابتکار حجت الاسلام حمید شهریاری دبیر کل مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی و رئیس کنفرانس بهصورت وبیناری در فضای مجازی برگزار شد که تجربه خوبی بود و امسال از همان تجربهها برای بهتر برگزار شدن کنفرانس سی و پنجم استفاده خواهیم کرد.
آقامحمد از برگزاری مراسم افتتاحیه و اختتامیه کنفرانس امسال بهصورت زنده از فضای مجازی و سایت مجمع تقریب مذاهب خبر داد و گفت: مهمترین مساله در این زمینه گردآوری صفحات رسمی برای مجمع تقریب است بهگونهای که از هفت طریق در فضای مجازی مانند اینستاگرام، توئیتر، فیسبوک، تلگرام، یوتیوب، واتساپ و آپارات این امکان فراهم شده تا با مخاطبان جهان اسلام ارتباط برقرار کنیم.
هشتگ ما امت رسول الله هستیم
وی از طرح هشتگ ما امت رسول الله هستیم در کنفرانس سال گذشته سخن گفت که بازتاب بسیار وسیعی در فضای مجازی داشت و بر همین اساس قرار شد این هشتگ در کنفرانس امسال نیز مطرح شود.
آقامحمد اضافه کرد: سازمانها و نهادهای دینی همراستا با اهداف تقریبی در این کنفرانس مشارکت داده میشوند و یکی از کارهایی که انجام دادیم فعال کردن دبیرخانه دائمی بود. یعنی با یک تعریف جدید، شرح وظایفی برای دبیرخانه دائمی کنفرانس بینالمللی وحدت اسلامی تعریف شد و یکی از مهمترین وظایف آن ایجاد بانکهای اطلاعاتی جامع از شخصیتها، نهادها و جریانها در سراسر جهان و بررسی امکانات و توانمندی میهمانها است. البته گزارشهایی را که نیاز بوده، با جهتگیریهای مختلف، سطحبندی شده و این دبیرخانه وظیفه پیگیری مصوبات کمیتهها و کارگروهها را بهعهده دارد.
وی همچنین گفت: اعلام هفته وحدت که از سوی امام خمینی (ره) در ابتدای پیروزی انقلاب مطرح شد امسال از ۲۷ مهر ماه مصادف با ۱۲ ربیعالاول، سالروز میلاد پیامبر اعظم (ص) به روایت اهل سنت آغاز میشود و تا ۲ آبانماه برابر با ۱۷ ربیعالاول سالروز ولادت رسول خدا (ص) بهروایت شیعیان ادامه خواهد داشت.
آقامحمد درباره سابقه برگزاری کنفرانس بینالمللی وحدت اسلامی پس از پیروزی انقلاب گفت: مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی از سال ۶۹ بهدستور رهبر معظم انقلاب تشکیل شده و تاکنون 34 دوره از کنفرانس وحدت برگزار شده است که اولین تا چهارمین کنفرانس وحدت قبل از تشکیل مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی در سازمان تبلیغات اسلامی برگزار شده است و این مسأله نشان از اهمیت کنفرانس دارد که مجمع برای همین موضوع بهوجود آمد و سپس کارهای تقریبی و مسائل مربوط به وحدت جهان اسلام جزو وظایف این مجمع قرار گرفت.