حجت الاسلام و المسلمین مجتبی کلباسی، مدرس حوزه علمیه قم در پانزدهمین وبینار از سی و پنجمین کنفرانس وحدت اسلامی، اظهار داشت:برخی از وظایف و احکام در قرآن مجید هست که باید به آن احکام کلی گفت. اینها احکامی هستند که یک تقدمی نسبت به بقیه احکام دارند. از جمله آنها بحث نهی از تفرقه و لزوم به هم پیوستگی جوامع اسلامی، فرقههای اسلامی و مجموع مسلمانان است.
وی اظهار داشت: آیات قرآن بحث وحدت و یکپارچگی را جزو نعمت های بزرگ الهی دانستهاست " وَاذْكُرُوا نِعْمَتَ اللَّهِ عَلَيْكُمْ إِذْ كُنْتُمْ أَعْدَاءً فَأَلَّفَ بَيْنَ قُلُوبِكُمْ فَأَصْبَحْتُمْ بِنِعْمَتِهِ إِخْوَانًا"؛ قرآن کریم بارها و بارها با زبان های مختلف، گاهی با زبان سؤال، گاهی با زبان توبیخ و گاهی با زبان خبر از تفرقه نهی فرموده است.
حجت الاسلام و المسلمین کلباسی گفت:قرآن کریم می فرماید؛ انبیا، قرآن مجید و معارف الهی آمده اند برای اینکه جامعهی مردم را از تفرقه و اختلاف باز دارند؛ اما متاسفانه باز یک عدهای راه تفرقه را دنبال می کنند و وحدت را یک امر صوری میبینند. حال آنکه موضوع نهی از تفرقه به قدری مهم است و به قدری جایگاه آن در معارف دین، سیره و سنت رسول گرامی (ع) و همچنین اهل بیت علیهم السلام بالاست که بخش مهمی از زندگی اجتماعی آنها را تشکیل می دهد.
وی افزود: در داستان حضرت موسی و هارون علیهمالسلام میبینیم وقتی که حضرت موسی (ع) از کوه طور بازمیگردد و میبیند که مردم به سراغ گوسالهپرستی رفته اند، حضرت خطاب به برادرشان هارون میفرمایند که چرا مردم را از این کار باز نداشتی؟ عذری که حضرت هارون میآورد و ظاهرا این عذر از جانب حضرت موسی علیه السلام هم پذیرفته میشود، این است که إِنِّي خَشِيتُ أَنْ تَقُولَ فَرَّقْتَ بَيْنَ بَنِي إِسْرَائِيلَ وَلَمْ تَرْقُبْ قَوْلِی یعنی من نگران این بود که به من بگویی بین بنیاسراییل تفرقه انداختی!
مدرس حوزه علمیه قم خاطر نشان کرد: یکی از مشکلاتی که ما در موضوع وحدت اسلامی داریم، این است که علیرغم اینکه همهی بزرگان و همهی علما از جمله رهبر فقید انقلاب اسلامی حضرت امام و مقام معظم رهبری و بسیاری از عالمان فرهیخته و شایسته این همه بر این موضوع تاکید میکنند، عدهای فکر میکنند این بحث یک مسئلهی ظاهری است، حال آنکه اگر کسی با آیات قرآن اندکی همراه شود، میداند و میفهمد که هر اقدامی منجر به تفرقه در جامعه اسلامی بشود، این اقدام از نظر قرآن ناشایست است.
وی افزود: وحدت هرگز به این معنا نیست که همه باید مثل هم فکر بکنند و یا همه باید مثل هم عقیده داشته باشند. نه اینچنین نیست! ممکن است من با شما در یک سری مسائل کلامی و فقهی مختلف باشیم و حتی ممکن است در درون یک مذهب خط مشیها و گرایشهای گوناگونی وجود داشته باشد، اما آنچه که اهمیت دارد این است که اعتقاد به این مسئله قرآنی و بنیادی که بحث نهی از تفرقه است، تا چه اندازهای اهمیت دارد.
مدرس حوزه علمیه قم تصریح کرد: علی رغم این همه تأکید قرآن بر مسئله توحید و دوری از تفرقه، ما گاهی این نکته را فراموش میکنیم و دستخوش آسیبهایی میشویم و چیزهایی برای خودمان میبافیم و میسازیم که متاسفانه جامعه را از وحدت دور میکنیم. باید بیندیشیم که این تفرقه در تاریخ تا چه اندازه خسارت به عالم اسلام وارد کرده است. آیا ضروری نیست که به خصوص ما به عنوان کسانی که داعیهی پیشوایی مردم، اصلاح امور ودعوت مردم به قرآن و سنت پیامبر(ص) و اهل بیت علیهم السلام را داریم، به این مسئله بیشتر توجه کنیم ؟
حجت الاسلام و المسلمین کلباسی تأکید کرد: این مسئله باید دائما در الگوی تبلیغی ما، در الگوی رفتاری ما و در الگوی نوشتاری ما ملحوظ شود؛ وگرنه آن خسارات عظیمی که در طول تاریخ بر پیکره اسلام وارد شدهاست، همچنان ادامه خواهد یافت.