رفتن به محتوای اصلی
• جنگ و صلح عادلانه
• اخوت اسلامی و مقابله با تروریسم
• آزاداندیشی دینی، پذیرش اجتهاد مذهبی و مقابله با تکفیر و افراطی‌گری
• همدلی و همدردی اسلامی و پرهیز از تنش‌ها و منازعات
• احترام متقابل بین مذاهب اسلامی، رعایت ادب اختلاف و پرهیز از مشاجره، حرمت شکنی و توهین
• تبیین امت واحده و اتحادیه کشورهای اسلامی و نقد و بررسی الگوی عرضه شده
• فلسطین و مقاومت اسلامی
• آیین نکوداشت آیة الله محمد علی تسخیری

سی و پنجمین کنفرانس بین‌المللی وحدت اسلامی

استاد سطوح عالی حوزه علمیه قم: امت واحده اسلام امروز هدف دشمنان و صهیونیسم قرار گرفته است

تصویر

آیت الله محمد حسین احمدی فقیه یزدی، استاد سطوح عالی حوزه علمیه در سخنانی در وبینار چهارمین روز کنفرانس وحدت بر لزوم توجه مسلمانان به پیروی از دستورات الهی اشاره کرد و گفت: حدیثی وجود دارد که مورد قبول همه فرق شیعه و سنی نقل قرار دارد و مربوط به زمانی است که حضرت رسول صلی الله علی و آله در حجه الوداع، در منا، مسجد خیف، سخنرانی و خطابه‌ای داشتند که مفهوم آن در همه اعصار مورد توجه قرار گرفته است. حضرت امام صادق اینطور فرموده اند که عَنِ ابْنِ أَبِی یعْفُورٍ عَنْ أَبِی عَبْدِ اللَّهِ ع‌ أَنَّ رَسُولَ اللَّهِ ص خَطَبَ النَّاسَ فِی مَسْجِدِ الْخَیفِ. فَقَالَ نَضَّرَ اللَّهُ عَبْداً سَمِعَ مَقَالَتِی فَوَعَاهَا وَ حَفِظَهَا وَ بَلَّغَهَا مَنْ لَمْ یسْمَعْهَا. خداوند متعال شاد کند و بنده‌ای را نظر بیندازد که سخن من را می‌شنود و در گوش خود قرار می‌دهد و در نفس خود جا می‌دهد. حضرت بعد از این دوباره فرمودند «ثلاث لایغل علیهن قلب ‏امرء مسلم». هر مسلمانی باید این سه مورد را بپذیرد؛ اول: «اخلاص العمل لله». هرکسی عملی انجام می دهد باید اخلاص داشته باشد یعنی کارش فقط برای خدا باشد. دوم، «النصیحة لائمه ‏المسلمین». خیرخواهی. چنین فردی باید خیرخواه باشد، خوبی را ببیند، نگاهش به دنبال امر خیر و خوب باشد و بنابر مصلحت، خیر و درستی عمل کند. «و النصیحة لائمه ‏المسلمین». یعنی مردم هم باید افراد خیرخواه، سرپرست‌ها و کسانی را که اداره امور را در دست دارند، یاری و همراهی کنند تا کار به صحت و درستی انجام شود. مصداق آیه «وَتَعاوَنوا عَلَى البِرِّ وَالتَّقوى وَلا تَعاوَنوا عَلَى الإِثمِ وَالعُدوانِ» که همه باید با هم در یک جبهه و برای خدا و اعتلای کلمه‌ توحید عمل کنند تا مصالح و خصوصیاتی که به نفع مردم است، حاصل شود.

آیت الله فقیه یزدی در ادامه با بیان اینکه همه مسلمانان با یکدیگر برادر هستند، افزود: همه مسلمین برادر و برابر هستند  و این امر باید مورد توجه قرار گیرد. امری که برای حفظ اسلام و عملی شدن دستورات آن ضروری است. در یک جامعه اسلامی فرد بالادست به همان اندازه حق دارد که پایین ترین فرد همان جامعه. برای همه مردم باید زمینه جهت رسیدن به هدف متعالی اسلام مهیا باشد. مسئله مهم دیگر اخوت اسلامی است. وقتی چنین اخوتی شکل بگیرد همه برای حفظ اسلام و نظام اسلامی خون خود را فدا می کنند و از هرگونه تبعیض و ستمی دوری می نمایند. یکی دیگر از مسائل مهم دنیای اسلام در حال حاضر مبارزه با تروریسم است که جهان اسلام را مبتلای خودش کرده است. تروریسم یکی از مشکلات فعلی جامعه‌ی بشری شده است. اخوت و ارتباط اسلامی باید طوری باشد که ریشه تروریسم کنده شود.

این مدرس دانشگاه در ادامه افزود: از سوی دیگر، اجتهاد را باید مورد توجه قرار داد. اجتهاد یکی از مسایل مهمی است که در کشورهای اسلامی به خوبی مورد توجه قرار دارد. باید باب اجتهاد صحیح باز شود. برخی احکام ضروری است، ولی پایه و اساس برخی دیگر اجتهادی است. باب اجتهاد باید باز باشد و نمی توان آن را به یک زمان و مکان محدود کرد. مجتهد به جنبه‌ مکانی - زمانی هم توجه می‌کند. حال با این عقل و اجتهاد، باید با حرکت‌های تکفیری و افراطی گری مقابله کرد.

او با بیان اینکه ایجاد یک جامعه مترقی و متعالی نیازمند احترام متقابل همه مسلمانان به یکدیگر است، ادامه داد: همه مسلمانان باید به هر فکر و اندیشه‌ای احترام بگذارند ولو به مصلحت جامعه یا مصلحت فردی نباشد. توجه کردن به اندیشه‌ها و احترام متقابل متفاوت از یکدیگر است. ممکن است پیروان یک مذهب به موضوعی اعتقاد داشته باشند که مذهبی دیگر آن را قبول نداشته باشند. در این صورت باید پیروان هر دو مذهب با احترام با عقاید یکدیگر رو به رو شوند و از تعصب و جدال با یکدیگر بپرهیزند،  زیرا غفلت از این مسئله موجب تنش و ورود به اختلافاتی می شود که آفات بسیاری برای جامعه اسلامی به دنبال دارد. باید از بیان اظهارات بی ربط و توهین و حرمت شکنی دوری کرد.  حضرت آیت‌الله العظمی  بروجردی فرموده بودند که شعائر را حفظ کنید؛ مثلا زیارت امام حسین، زیارت وارث، وارث انبیا و اولیا و بزرگان باید حفظ و عملی شود. زیارت وارث خیلی مهم است و جزء شعائر مکتب امام حسین است. این شعائر در همه‌ی جوامع است ولی بعضی از زیارت‌ها جنبه‌ی شعائر ندارند بلکه جنبه نفسی و تعالیِ نفس هر فردی مطرح است که مسئله دیگری است و هر کسی باید وظیفه‌ی خودش را صحیح انجام بدهد.
این مرجع تقلید بزرگ فرموده اند تقریب، اصلا بحث اتحاد و وحدت نیست. تقریب مذاهب یعنی مذاهب به هم نزدیک باشند، با هم اختلاف نکنند و با هم ارتباط داشته باشند.

آیت الله فقیه یزدی در ادامه اظهار داشت: مورد دیگری که باید مورد توجه مسلمانان قرار گیرد و در روایات و آیات هم به کرات ذکر شده است، این است که مسلمانان یک امت واحده هستند و تمام کشورهای اسلامی امروزی باید این امت واحده را درنظر بگیرند. امتی که توحیدی و قرآنی است و حول محور کعبه و قبله الهی و در یک جبهه و هدف قرار دارد.  این در حالی است که این امت واحده امروز هدف دشمنان و صهیونیسم قرار گرفته تا از طریق موارد اختلافی و دیدگاه ها با شکاف رو به رو شوند. صهیونیست ها تلاش می کنند با دور کردن مسلمانان از یکدیگر جایگاه و قدرت بالای آنها را تضعیف کنند. آنها با شگردهایی در بین امت واحده نفوذ می کنند که اگر هر یک از مسلمانان نسبت به فتنه اندوزی های آنها آگاه نباشد، به راحتی فریب می خورد و دشمن را در رسیدن به اهداف و خواسته هایش یاری می رساند. صهیونیسم در موضوع فلسطین چهره واقعی خود را نشان داده و ثابت کرده است چه دشمنی عمیقی با ملت های مسلمان متحد دارد. حال آن که مسئله فلسطین مسئله همه جهان اسلام است و هر مسلمانی وظیفه دارد از این موضوع غفلت نکند و همه تلاش خود را برای مقابله با صهیونیست ها به کار گیرد. تنها در سایه آگاهی و اتحاد است که می توان با همه بحران های بزرگی که در مسیر مسلمانان قرار می گیرد، مقابله نمود.