رفتن به محتوای اصلی
• جنگ و صلح عادلانه
• اخوت اسلامی و مقابله با تروریسم
• آزاداندیشی دینی، پذیرش اجتهاد مذهبی و مقابله با تکفیر و افراطی‌گری
• همدلی و همدردی اسلامی و پرهیز از تنش‌ها و منازعات
• احترام متقابل بین مذاهب اسلامی، رعایت ادب اختلاف و پرهیز از مشاجره، حرمت شکنی و توهین
• تبیین امت واحده و اتحادیه کشورهای اسلامی و نقد و بررسی الگوی عرضه شده
• فلسطین و مقاومت اسلامی
• آیین نکوداشت آیة الله محمد علی تسخیری

سی و پنجمین کنفرانس بین‌المللی وحدت اسلامی

اندیشمند پاکستانی: مسئله اخوت، قاعده اصلی برای برپایی یک جامعه اسلامی است

لوگوی کنفرانس

دکتر انتل ضیاء، رئیس بخش زبان و ادبیات اردو دانشگاه بانوان بینظیر بوتو در پاکستان طی سخنانی در وبینار روز چهارم کنفرانس وحدت با اشاره به موضوع اخلاقیات و برادری دینی گفت: خداوند، انسان را جانشین و خلیفه خود در این دنیا قرار داده و مرتبه اشرف مخلوقات را به او داده است. برای مرتبه اشرف مخلوقات شدن شرایطی وجود دارد که با تحقق آن، یک فرد می تواند به اعلی ­ترین مقام انسانیت برسد. یکی از اصولی­ ترین شرایط این است که فرد، عمل کننده­ رهنمودهای بیان شده از طرف خدا و رسول خدا باشد.  وقتی شعور انسان بیدار شود یا قدرت تفکر و تعقل او به پختگی برسد، درباره خلقت خود فکر می­ کند . به گفته اقبال، فرد بعد از خودشناسی به هستی شناسی سپس به عرفان الهی و در نهایت به مرحله بی نهایت خود می ­رسد و وقتی یه این مرحله رسید، آنگاه به درجه انسان کامل دست می یابد.

وی افزود: آخرین منزل عشق، طلب خداست که از اطاعت و بندگی شروع می شود. هنگامی که خداوند متعال انسان را خلق کرد به او خصوصیات و ویژگی­ های خود را عطا فرمود. خداوند متعال پیغام خود را در مورد نحوه زندگی کردن در دنیا و اصول زندگی کردن، به وسیله پیامبران به انسان رسانید و او را آموزش داد.

او با اشاره به ویژگی های مورد نظر پروردگار عالم گفت: یکی از صفت­ ها و ویژگی­ هایی که خداوند به انسان عطا فرمود، اخلاق (تخلیق) است. مورد اخلاقی که پیامبر بر آن تاکید داشته اند، حفظ برادری است. از آنجایی که تعلق ما به آخرین پیامبر است، پس بهترین الگوی آموزش، زندگی و اخلاق، حضرت رسول می ­باشد. ایشان به حُسن خلق توصیه کرده اند و به امت خود فرموده اند که اخلاق خود را به بهترین اخلاق مبدل سازید. 

دکتر انتل ضیاء ادامه داد: امروزه در کشورهای مختلف اسلامی که گرفتار مشکلاتی هستند، مهمترین آموزه­ های اسلام مانند محبت، همدردی، ایثار، از خودگذشتگی، برادری، کمک به یکدیگر، احوالپرسی بیماران، کوشش برای رفع مشکل مسلمانی که در گرفتاری است، به فراموشی سپرده شده است. به همین دلیل، کشورهای مختلف اسلامی زیر بار فشار ستمگران هستند. از جمله دلایل تفرقه، پیروی از هوای نفس و پیروی از نظام شیطانی است که اقبال از آن با نام نظام ابلیسی یاد کرده است و بر خلاف اصول طلایی اسلامی است.

دکتر انتل ضیاء همچنین ادامه داد:  تفرقه ­افکنی در اسلام امری ناپسند و مذموم است. اسلام به دوست داشتن یکدیگر، همدردی و صلح و برادری دستور داده است. یک مسلمان با مسلمان دیگر جنگ نمی­ک ند، برای او بداندیشی نمی­ کند، به او آزار نمی­ رساند. اگر به عنوان یک ملت و قوم مسلمان می­ خواهیم پیشرفت کنیم باید به اصول و قوانین طلایی اسلام عمل کنیم که اصلی­ ترین آن برادری، صلح و درس دوست داشتن است.