حجت الاسلام والمسلمین حمید شهریاری، دبیرکل مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی، عصر جمعه 30 مهر در سیزدهمین وبینار سی و پنجمین کنفرانس بینالمللی وحدت اسلامی، ضمن تبریک اعیاد سعید ولادت پیامبر اعظم صلی الله علیه و آله و سلم و امام جعفر صادق علیه السلام خاطرنشان ساخت: امروز شاهد جنگ و خونریزی و ترور و تنازع و توهین در فضای جهان اسلام هستیم. به دلیل همین گرفتاریهای موجود در جهان اسلام ما موضوع سی و پنجمین کنفرانس بینالمللی وحدت اسلامی را «اتحاد اسلامی؛ صلح و پرهیز از تفرقه و تنازع در جهان اسلام» قرار دادیم.
وی افزود: با این که دستور اولیه اسلام، صلح و اصلاح بین مؤمنان است ولی مشکلاتی در جهان اسلام موجب پیدایش این گرفتاریها در جهان اسلام شده که در اینجا به برخی از مهمترین آنها اشاره میکنم و راه عملی مقابله با آنها را پیشنهاد میکنم.
وی درباره نخستین مشکل جهان اسلام اظهار کرد: استکبار جهانی به سرکردگی امریکا و غرب غارتگر همواره در تلاشند تا با ایجاد جنگ، تفرقه و تنازع در جهان اسلام حضور خود را در منطقه جهان اسلام موجه جلوه دهند. این، منشأ اصلی نزاع ها و قتل و غارتهای موجود در کشورهای اسلامی و بین کشورهای اسلامی است.
شهریاری دومین مشکل را وجود برخی دولتمردان سرسپرده و علمای وابسته به آنها در برخی کشورهای اسلامی دانست که زمینه مساعد برای حضور این ظالمان را در کشورهای اسلامی فراهم میآوردند و منافع خود را به منافع دشمنان اسلام گره زده و جا پای مناسبی را برای حضور آنان فراهم میآورند و عادی سازی رابطه با دشمنان اسلام را دامن میزنند.
دبیرکل مجمع تقریب سومین مشکل جهان اسلام را وجود برخی اختلافات دامنهدار تاریخی و متنی در کلام و عقاید دینی و شریعت در بین مذاهب اسلامی عنوان کرد که بستری برای فعال شدن دشمنان اسلام است.
شهریاری افزود: چهارمین مشکل، جهالت یا خیانت برخی از پیروان فرق و مذاهب افراطی اعم از شیعه و اهل سنت است که یکی با توهین به مقدسات دیگری اسباب نزاع را ایجاد کرده و دیگری با تکفیر و ترویج خشونت، قتل و غارت مسلمانان از فرق دیگر را تجویز میکند.
وی پنجمین مشکل را فقدان مردمسالاری دینی در برخی از کشورهای اسلامی و اتخاذ تصمیمات حکومتی و دولتی توسط یک خاندان فامیل و عدم رعایت و نقض حقوق شهروندی و مطالبات بحق مردمی عنوان کرد و گفت: وجود نگاه قومیتی و طائفهای و ملیگرایانه - شبیه جاهلیت صدر اسلام - در برخی از اقوام و طوائف و ملتهای اسلامی و تبعیت از تعصبات کور نیز ششمین مشکل جهان اسلام است.
وی افزود: هفتمین مشکل، وجود گروهها و احزاب معارض یکدیگر در برخی کشورهای اسلامی و ایجاد و ترویج جوّ تهمت و سوء ظن به یکدیگر و توسل به کارشکنی، زور و محرمات شرعی دیگر برای تحصیل منافع حزبی و گروهی و سیاست حذف مخالفان است.
شهریاری همچنین هشتمین مشکل را نیز وجود رقابت بین کشورهای اسلامی در یارگیری بین کشورها و استفاده از دشمنان اسلام برای غلبه بر رقیب دانست.
دبیرکل مجمع تقریب در ادامه خاطرنشان کرد: ما باید برای هر یک از این مشکلات و مصائب راهحل مناسب خودش را پیدا کنیم و در مجموع میتوان به این موارد برای حل مشکلات و مصائب اشاره کرد.
وی راه حل نخست را مقاومت در برابر استکبار جهانی با ایجاد نظام های قوی دولتی و نظامی و امنیتی و اقتصادی و فرهنگی عنوان کرد و گفت: ما باید در برابر هژمونی امریکای جهانخوار قوی باشیم. «و اعدوا لهم ما استطعتم من قوه» دستور قرآنی است ما باید با تشکیل مردمی مقاوم در برابر زیاده خواهیهای دشمنان اسلام ایستادگی کنیم. این تجربه ما در جنگ تحمیلی و در مبارزه با داعش بوده که به برکت خون شهدای انقلاب اسلامی به دست آمده است.
شهریاری درباره راه حل دوم نیز خاطرنشان کرد: علما باید از وابستگی به حکومتهای مستبدی که همراه ظالمان و دشمنان اسلام هستند پرهیز کنند، معیت رسول الله(ص) را پیشه نمایند، امر به معروف و نهی از منکر را نسبت به امرای خود عملی سازند و شدت بر کفار حربی و رحمت بین مسلمانان را ترویج نمایند.
وی ادامه داد: سومین راهکار این است که ما باید اجتهاد در مذاهب را برای همه مذاهب تجویز کنیم و در اختلافات اجتهادی هر مذهب ادب اختلاف را رعایت کرده و مجتهدان هر یک دیگری را در عدم وصول به حقیقت معذور بدانند.
وی افزود: تعلیم جهال از وظایف علماست و افشاگری علیه خائنان به امت اسلامی از وظایف رسانههای انقلابی است که به عنوان چهارمین راه حل، این دو وظیفه نیز باید به جد دنبال شود.
شهریاری به عنوان پنجمین راه حل تاکید کرد: ملتهای اسلامی باید مطالبات بحق خود را در حکومتهای مستبد و خودکامه دنبال کنند و حتی المقدور به طرق مسالمتآمیز حقوق خود را مطالبه نمایند.
دبیرکل مجمع تقریب درباره راه حل ششم گفت: قومیگرایی، طایفهگرایی و ملیگرایی خلاف اسلام است. همه ملت های اسلامی باید خود را از این پیرایهها پاک کنند، به دامن اسلام و قرآن و پیامبر اعظم(ص) متوسل شده و ملاک برتری داخل امت اسلامی را به رعایت تقوا و ولایت الهی بدانند.
شهریاری درباره راه حل هفتم نیز خاطرنشان کرد: گروه ها و احزاب معارض در داخل هر کشور باید روش های عقلایی برای حل اختلاف را دنبال کنند و از طرق مردمسالارانه دینی برای حل نهایی تصاحب قدرت بهره بگیرند و از نزاع داخلی پیشگیری کنند.
وی در توضیح هشتمین راهکار تأکید کرد: رقابت بین کشورهای اسلامی عیب نیست بلکه حسن است. این رقابت به جای این که مخرب باشد و کشورها را به سمت جنگ و نزاع پیش ببرد، میتواند سازنده باشد و یک رقابت سالم را بین کشورهای اسلامی شکل دهد تا هر یک الگوی توفیق خود را به جهانیان عرضه دارد و در تعارض منافع با استفاده از منابع اسلامی یعنی قرآن و سنت و عترت نبی اکرم (ص) از روش های عقلایی و مقبول بینالمللی برای حل اختلافات خود بهره بگیرند.
حجت الاسلام والمسلمین شهریاری در پایان اظهار کرد: از همه عزیزانی که ما را در اجرای این کنفرانس یاری دادند، تشکر میکنم و از ریاست محترم جمهوری که این فرصت را دراختیار ما قرار دادند تا به همراه مهمانان کنفرانس خدمت ایشان برسیم، صمیمانه تشکر میکنم . از خداوند متعال میخواهم که صلح عادلانه و مدارای عاقلانه را در سراسر جهان برقرار سازد.