علامه حیدر علوی، روحانی برجسته اهل سنت پاکستانی در سخنانی در وبینار روز سوم کنفرانس وحدت با اشاره به موضوع وحدت گفت: خداوند، پیامبر بزرگوار اسلام را به منزله رحمت برای مردم فرستاد و تلاش کرد از این طریق مردم را هدایت کند، اما این در حالی است که همواره در طول تاریخ میان مسلمانان دودستگی و تفرق وجود داشته و آنها درباره فرعیات دین با یکدیگر رو در رو شده اند.
علامه حیدر علوی با تقدیر از نقش حضرت امام خمینی، بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران در نام گذاری هفته وحدت گفت: این نام گذاری حاوی این پیام بود که اختلافات فرعی نباید مانع از وصول به هدف مهم و بنیادین اسلام یعنی همگرایی و اتحاد میان مسلمانان شود. اگرچه ممکن است مسلمانان درباره پاره ای مسائل اختلاف نظر داشته باشند اما همه آنها در دل و روح خود به ذات حضرت رسول اکرم تعلق خاطر دارند و این تعلق خاطر مسلمانان را به یکدیگر متصل می کند.
او با بیان اینکه پیامبر بزرگ اسلام بر لزوم وحدت میان امت اسلام تاکید ویژه ای داشتند، گفت: یک بار حضرت رسول اکرم در مدینه منوره و مسجد نبوی وارد جمعی از صحابه شدند و پرسیدند که ای صحابه چه چیز شما را جمع کرده است، چرا با هم نشسته اید؟ صحابه میگویند: نحمد الله، ما حمد خدا می گوییم و در حال شکر خدا هستیم. ای رسول خدا ما در کعبه بت گذاشته و آراسته بودیم اما شناختی که شما از خدای واقعی و پروردگار عالم برای ما به وجود آوردید، ما را هدایت کرد.
علامه حیدر علوی با مرور ظلم هایی که در تاریخ در نتیجه دور ماندن از ارزش های الهی بر انسان ها وارد شده است، گفت: در دوره جاهلیت، دختران زنده به گور می شدند اما وقتی اسلام نازل شد و پیامبر رحمت به میان مردم آمد، این اقدامات مورد نکوهش قرار گرفت و کسانی که ایمان آوردند حول وجود پیامبر اسلام جمع شدند و به راه راست هدایت گردیدند. این در حالی است که حضرت رسول همگان را به ایجاد انس و الفت و مهربانی کردن به یکدیگر امر کرده و به مهربانی بر یتیمان دستور داده اند و فرموده اند هر کسی بر سر یتیمی دست نوازش بکشد، به تعداد موهایی که زیر دست او می آیند، خداوند متعال به او نیکی و ثواب عطا می کند. نبی مکرم اسلام همچنین مسلمانان را برای کمک به افراد ضعیف، زنان بیوه، یتیمان و بیچارگان امر کردند و فرمودند: هر کسی حاجت مسلمانان و بینوایان را در دنیا برآورده کند، خداوند در روز قیامت حاجت او را برآورده می کند.
او در ادامه با بیان اینکه اسلام یک دین اجتماعی و حیات بخش است، افزود: مسلمان آن کسی است که با زبان و دست خودش به سایر انسان ها کمک کند. حال آنکه این روزها مسلمانان از اصل خویش دور شده اند و با نادیده گرفتن اصول و ارزش های اصلی دین اسلام به مقابله با یکدیگر برخاسته اند. کسانی هم در این میان با عقاید تند و افراطی از اسلام راستین منحرف شدند و از هیچ اقدامی برای تخریب دین بزرگ اسلام فروگذاری نکردند. این امر سبب شد دشمنان از جاهلیت کنونی برخی در اسلام سوءاستفاده نمایند و بر آتش این اختلافات بدمند. از این رو امری مهم تر از پرداخت به وحدت و ایجاد کردن فضا برای نزدیک کردن مسلمانان و ترغیب آنها به تشکیل یک جامعه بزرگ متحد وجود ندارد.