رفتن به محتوای اصلی
• جنگ و صلح عادلانه
• اخوت اسلامی و مقابله با تروریسم
• آزاداندیشی دینی، پذیرش اجتهاد مذهبی و مقابله با تکفیر و افراطی‌گری
• همدلی و همدردی اسلامی و پرهیز از تنش‌ها و منازعات
• احترام متقابل بین مذاهب اسلامی، رعایت ادب اختلاف و پرهیز از مشاجره، حرمت شکنی و توهین
• تبیین امت واحده و اتحادیه کشورهای اسلامی و نقد و بررسی الگوی عرضه شده
• فلسطین و مقاومت اسلامی
• آیین نکوداشت آیة الله محمد علی تسخیری

سی و پنجمین کنفرانس بین‌المللی وحدت اسلامی

ریاض عباسی: گفت‌وگو مهم ترین راه دفع منازعه است

1

عمر ریاض عباسی، استاد دانشگاه ملی زبان های نوین اسلام آباد در دهمین وبینار سی‌وپنجمین کنفرانس بین المللی وحدت اسلامی، اظهار داشت: هنگامی که ما در مورد مدیریت منازعه صحبت می‌کنیم باید به آموزه‌های قرآن رجوع کنیم زیرا قرآن کریم برای ما دکترین مشخصی در خصوص مقابله با تعارض و منازعه فراهم کرده است؛ برای مثال در سوره الحجرات خداوند متعال می‌فرماید: «وَ إِنْ طائِفَتانِ مِنَ الْمُؤْمِنِينَ اقْتَتَلُوا فَأَصْلِحُوا بَيْنَهُما»  اگر دو طایفه از مومنان با هم بجنگند، میان آنها صلح برقرار کنید . این راه حلی است که خداوند متعال در اختیار ما قرار داده است.

وی به بیان اقداماتی برای مدیریت منازعه پرداخت و گفت: در ابتدا باید راهکار‎های ایجاد صلح را فراهم کنیم، بنابراین زمانی که با فرآیند مناقشه و جنگ مواجه می‌شویم، باید اول به قرآن رجوع کنیم . این مسئله طبیعی است که  انسان ها در زندگی خود با عقاید مختلفی مواجه هستند، اما راه پذیرش این عقاید مختلف، جنگ و خونریزی نیست.

عباسی در ادامه به بیان راه حل های ایجاد صلح برای دفع منازعه پرداخت و اظهار داشت: مهم ترین و اولین راه حل گفت‌وگو است، در واقع این یک ابتکار عمل است که بتوان بر سر میز مذاکره نشست و به نظرات دیگران گوش داد، اما چنانچه از طریق گفت و گو به نتیجه نرسیم، در آن صورت می‌توان از طریق مذاکره وارد عمل شد، مذاکره به معنی اظهار نظر همراه با گفت و گو است و تفاوت جزئی با گفت و گو دارد. مذاکره به این معنا است که دولتمردان و سیاستمداران می توانند سر میز بنشینند و نظرات خود را به صورت فیمابین به اشتراک بگذارند، سپس بحث خود را بر اساس حق انتخاب  و وضعیت موجود، دنبال نمایند.
 
استاد دانشگاه ملی زبان های نوین اسلام آباد ادامه داد: اگر چنانچه افراد  نتوانستند از طریق مذاکره به نتیجه برسند، در آن صورت پارامتر دیگری به نام میانجیگری و وساطت وجود دارد. در این زمینه شخصی که واسطه می شود، اعم از فرد، گروه و یا کشور، نقش حیاتی در به حداقل رساندن نزاع ایفا می‌کند. در عصر امروز کشور های اسلامی باید واسطه هایی داشته باشند؛ چراکه شاهد منازعه و درگیری در میان کشورهای اسلامی هستیم همانند منازعه میان عربستان و یمن و... بنابر این میانجگری و وساطت نقش حیاتی در دفع منازعه ایفا می‌نماید.
 
عباسی در همین خصوص اضافه کرد: در این میان اگر نتوانستیم از طریق وساطت نیز به صلح برسیم ، راه دیگری به نام داوری وجود دارد. داوری یعنی حل اختلاف در مقیاس گسترده ، در این زمینه کشورهای متعددی می توانند در این فرآیند شرکت کنند و نظرات خود را برای حل اختلاف ارائه دهند.

وی به بیان آخرین راهکار برای ایجاد صلح پرداخت و تصریح کرد: دادخواهی مهمترین مسئله در مسیر ایجاد صلح است اما باید بدانیم که اگر فرایند دادخواهی را آغاز کنیم، هیچ دیوان کیفری برای دفاع از کشورهای اسلامی وجود ندارد؛ چراکه دیوان بین المللی کیفری نیزطی چندسال گذشته نتوانسته راه حلی را برای حل مشکلات فلسطین، کشمیر و یا... ارائه دهد.

عباسی اذعان داشت: امروز تشکیل دیوان کیفری برای احقاق حقوق مسلمانان مسئله مهم جهان اسلام به حساب می‌آید. به این صورت که مسلمانان می‌توانند موارد منازعه خود را به دیوان کیفری اسلامی ارائه دهند تا این دیوان به مورد آنها طی فرآیند حقوقی رسیدگی نماید.

استاد دانشگاه ملی زبان های نوین اسلام آباد تصریح کرد: متاسفانه مسلمانان قادر به ایجاد سازمانی نظیر سازمان ملل نشده اند، باید گفت سازمان ملل در واقع اتحادیه‌ای برای قدرت‌های هسته‌ای جهان است و آنها هیچگاه از منافع مسلمانان و کشورهای اسلامی حمایت نمی‌کنند. این سازمان فقط حامی ایالات متحده آمریکا و سایر قدرت‌های اتمی جهان است بنابراین مسلمانان از حمایت آن محروم مانده‌اند.

عباسی با بیان اینکه امروز مسلمانان باید برای حل مشکلاتشان با یکدیگر متحد شوند، اظهار داشت: وزرای خارجه، روسای جمهور و نخست وزیران کشورهای اسلامی باید برای مسئله مهم حج تصمیماتی را اتخاذ کنند و در مورد سیاست‌های خارجی خود در زمان زیارت و حج به اتفاق نظر رسند چراکه این مسئله منجر به ایجاد اتحاد و وحدت میان مسلمانان می گردد.

وی در پایان گفت: همه ما به عنوان یک مسلمان معتقد به ایجاد صلح، تسامح و تعامل هستیم  لذا باید در این مسیر در کنارهم گام برداریم  و به ارزش‌های مشترکما مانند عدالت، تساوی، حقیقت و .....که در بین اهل کتاب مشترک است، بیش از پیش  تاکید کنیم.