رفتن به محتوای اصلی
• جنگ و صلح عادلانه
• اخوت اسلامی و مقابله با تروریسم
• آزاداندیشی دینی، پذیرش اجتهاد مذهبی و مقابله با تکفیر و افراطی‌گری
• همدلی و همدردی اسلامی و پرهیز از تنش‌ها و منازعات
• احترام متقابل بین مذاهب اسلامی، رعایت ادب اختلاف و پرهیز از مشاجره، حرمت شکنی و توهین
• تبیین امت واحده و اتحادیه کشورهای اسلامی و نقد و بررسی الگوی عرضه شده
• فلسطین و مقاومت اسلامی
• آیین نکوداشت آیة الله محمد علی تسخیری

سی و پنجمین کنفرانس بین‌المللی وحدت اسلامی

اندیشمند آفریقای جنوبی: کشورهای اسلامی نیازمند سیاست‌های کلان اقتصادی، نظارتی و بازار کار هستند

تصویر

پروفسور هارون عزیز، استاد دانشگاه در آفریقای جنوبی در سخنانی در وبینار روز دوم کنفرانس وحدت اسلامی،  با اشاره به موضوع ملت اسلامی واحد و اتحادیه کشورهای اسلامی و به طور مشخص کشور افغانستان گفت: بنده قصد دارم نشان دهم که چرا نمی توان مفهوم غربی دولت -ملت را بر کل افغانستان اطلاق کرد .

وی با بیان اینکه ما باید به یاد داشته باشیم که تمدن افغانستان به 6000 سال قبل از اسلام بر می گردد، افزود:  علی رغم تنوع قومی در این کشور، اسلام در 99 درصد مواقع در میان مردم به عنوان یک عامل متحد کننده مطرح است. این در حالی است که از نظر جغرافیایی کوهستان ها 75 درصد از مساحت افغانستان را تشکیل می دهند و بر توسعه تاریخ و سیر تمدن اسلامی از سنتی تا مدرن تأثیرگذار بوده اند. مردم کِرِت از کوه ها به عنوان یک عامل علمی نظامی استفاده کردند و تمدن افغانستان به عنوان یک تاریخ، 6000 سال سابقه داشته است.

این استاد دانشگاه در ادامه به همکاری گروه طالبان با رئیس جمهور پیشین آمریکا اشاره کرد و گفت: در 29 فوریه 2020، امضای توافقنامه میان ترامپ و طالبان نشان دهنده عقب نشینی امپریالیسم و پیشرفت طالبان پس از 20 سال بود. نیمی از توافق چهار ماده ای با ترامپ بلافاصله پس از امضا اهمیت خود را از دست داد، چرا که جنگ خسارات مالی شدیدی را به آمریکا تحمیل کرده بود. بودجه عمومی ایالات متحده نشان داد که جنگ در منطقه جنگی افغانستان و پاکستان 2.3 تریلیون هزینه داشته است، اما بودجه محرمانه، این رقم را تا 8 تریلیون دلار نشان می دهد. حال آنکه هزینه های ارتش ایالات متحده در طول 20 سال در 85 کشور صرف شده و 21 تریلیون دلار برای خزانه داری ایالات متحده هزینه داشته است.

او در ادامه اظهار داشت: پس از آن شاهد اثر دومینو فروپاشی امپریالیسم آمریکا در پی جمع شدن سه پایگاه تسلیحاتی ایالات متحده در سوریه بودیم. پیامدهای دیگری از این دومینو نیز وجود داشت و آن سرپیچی تحریم های ایالات متحده از سوی لبنان، سوریه و ایران بود. همچنین می توان به استفاده ایران از سوریه به عنوان نقطه ترانزیت برای حمل سوخت به لبنان اشاره کرد. پیروزی طالبان در شرایطی از تاریخ صورت گرفت که حزب الله در جنگ 33 روزه در سال 2006 بر نیروی دفاعی قدرتمند اسرائیل پیروز شد و این نشان دهنده تغییر از وضعیت دفاعی استراتژیک حزب الله و به بن بست رسیدن راهبرد استراتژیک اسرائیل نه تنها در لبنان و فلسطین بلکه در کل منطقه غرب آسیا بود. نیروهای مقاومت در لبنان و فلسطین با موشک های سنگین شهرهای اسرائیل را تهدید می کردند.

پرفسور هارون عزیز افزود: از آنجا که اسلام یک پدیده فراملی و همچنین یک پدیده جهانی است، دولت ملت جدید باید از آسیب های ناسیونالیسم افراطی و برتری طلبی عده ای از نظر فرهنگی و مذهبی و زبانی بپرهیزد.  این در حالی است که متفکران انقلابی در حال گسترده تر کردن دانش جدید در زمینه زنان، جنسیت، خشونت جنسیتی، نژادپرستی و بیگانه هراسی هستند از این رو مدل جدید باید در این زمینه ها حرفی برای گفتن داشته باشد. کشورهای اسلامی نیازمند اتخاذ سیاست های کلان اقتصادی، مالی، نظارتی و بازار کار هستند که از دخالت صندوق بین المللی پول و بانک سلطنتی به دور باشد. آن ها باید برای جلوگیری از درگیری ها و در راستای ارتقای صلح، امنیت و ثبات عمل کنند.

این استاد دانشگاه در نهایت تصریح کرد: تاریخ به تکرار نشان داده است که هر چه بشریت به سمت تمدن پیش برود، به سمت وحشیگری نیز قدم بر می دارد که از این منظر وحشیگری برابر با جنگ است. پیشروی تاریخی افغانستان و عقب نشینی ایالات متحده شرایطی را برای تصویرسازی صلح آمیز تمدن اسلامی فراهم می کند. تمدن اسلامی در این مقطع در مقابل تمدن به اصطلاح غربی قرار می گیرد.  در عین حال باید با افراط گرایی و تروریسم نیز مقابله کرد و برای رسیدن به این هدف باد از ابزارهای دموکراتیک فراگیر و مسالمت آمیز بهره برد.  از نظر تاریخی، پایان خشونت در افغانستان، عراق، سوریه، لبنان و فلسطین ضرورتی قابل ملاحظه در شرایط کنونی جهان اسلام است.