رفتن به محتوای اصلی
• جنگ و صلح عادلانه
• اخوت اسلامی و مقابله با تروریسم
• آزاداندیشی دینی، پذیرش اجتهاد مذهبی و مقابله با تکفیر و افراطی‌گری
• همدلی و همدردی اسلامی و پرهیز از تنش‌ها و منازعات
• احترام متقابل بین مذاهب اسلامی، رعایت ادب اختلاف و پرهیز از مشاجره، حرمت شکنی و توهین
• تبیین امت واحده و اتحادیه کشورهای اسلامی و نقد و بررسی الگوی عرضه شده
• فلسطین و مقاومت اسلامی
• آیین نکوداشت آیة الله محمد علی تسخیری

سی و پنجمین کنفرانس بین‌المللی وحدت اسلامی

نماینده ولی فقیه در استان همدان: شاخصه اصلی حیات اسلامی، پرهیز از تفرّق در دین است

تصویر

حجت الاسلام والمسلمین حبیب الله  شعبانی، نماینده ولی فقیه در استان همدان، صبح چهارشنبه 28 مهر در دومین روز برگزاری سی و پنجمین کنفرانس بین‌المللی وحدت اسلامی، درباره اختلاف و تفرقه در جامعه اسلامی با بیان این‌که برخی از آیات قرآن کریم از اختلاف پرهیز می‌دهد خاطرنشان کرد: قرآن کریم به دو نحوه حیات و نحوه زندگی را برای بشر ترسیم کرده است. یکی حیات طیبه و حیات اسلامی و حیات عقلانی است. جامعه بشری می‌تواند یک حیات و زندگی عقلانی و اسلامی داشته باشد. معنای مقابل حیات عقلانی و حیات اسلامی، حیات و زندگی جاهلانه است. قرآن کریم در دو جا فرمود: «وَلَا تَمُوتُنَّ إِلَّا وَأَنْتُمْ مُسْلِمُونَ» (و نمیرید جز به دین اسلام) یعنی خداوند با این آیه به مرگ مسلمانانه دعوت می‌کند. البته نوع مرگ دست انسان نیست اما آن چه که تحت اختیار بشر است حیات اسلامی است. دعوت به مرگ اسلامی به معنای دعوت به مسلمان زندگی کردن است.
 
وی افزود: در مقابل حیات اسلامی مرگ جاهلی است. در روایات شیعه و سنی آمده که پیغمبر بزرگوار اسلام صلوات الله علیه فرمود «من مات و لیس له امام مات میتة جاهلیة.» لذا مرگ اسلامی در مقابل مرگ جاهلی یا میته جاهلی است.
 
شعبانی در خصوص شاخصه های حیات اسلامی گفت: حیات اسلامی و عقلانی در منظر قرآن کریم که تاویل به حیات طیبه و گاهی شجره طیبه یا بلد طیب می شود ویژگی های مختلفی دارد. در قرآن کریم شاخصه اصلی حیات اسلامی را مسئله پرهیز از تفرق در دین مطرح می‌کند. در آیه 13 سوره شوری پروردگار عالم سفارشی به انبیاء اولوالعزم دارد و می فرماید :« شَرَعَ لَكُمْ مِنَ الدِّينِ مَا وَصَّى بِهِ نُوحًا وَالَّذِي أَوْحَيْنَا إِلَيْكَ وَمَا وَصَّيْنَا بِهِ إِبْرَاهِيمَ وَمُوسَى وَعِيسَى أَنْ أَقِيمُوا الدِّينَ وَلَا تَتَفَرَّقُوا فِيهِ كَبُرَ عَلَى الْمُشْرِكِينَ مَا تَدْعُوهُمْ إِلَيْهِ اللَّهُ يَجْتَبِي إِلَيْهِ مَنْ يَشَاءُ وَيَهْدِي إِلَيْهِ مَنْ يُنِيبُ » (خدا شرع و آیینی که برای شما مسلمین قرار داد حقایق و احکامی است که نوح را هم به آن سفارش کرد و بر تو نیز همان را وحی کردیم و به ابراهیم و موسی و عیسی هم آن را سفارش نمودیم که دین خدا را بر پا دارید و هرگز تفرقه و اختلاف در دین مکنید. مشرکان را که به خدای یگانه و ترک بتان دعوت می‌کنی (قبولش) بسیار در نظرشان بزرگ می‌آید. (باری از انکار آنها میندیش که) خدا هر که را بخواهد به سوی خود (و مقام رسالت خویش) برمی‌گزیند و هر که را به درگاه خدا به تضرّع و دعا باز آید هدایت می‌فرماید.)
سفارش پروردگار عالم به انبیاء اولوالعزمش این است که دین را به پا دارید و در دین دچار تفرق نشوید.
 
وی تأکید کرد: تفرق در دین نداشتن مسئله بسیار مهمی است. اگر حیات اسلامی بخواهد در جامعه اسلامی ظهور و بروز پیدا کند، باید جامعه اسلامی مظهری برای اقامه دین و پرهیز از تفرق در دین باشد.
 
شعبانی ادامه داد: قرآن کریم در چند مورد اختلافات را نشأت گرفته از علم می داند یعنی در خیلی از موارد دانسته اختلاف به وجود می آید. در تعبیر دیگری در قرآن کریم آمده: «مِنْ بَعْدِ مَا جَاءَتْهُمُ الْبَيِّنَاتُ» (بر آنان کتاب آسمانی آمد). بینه یعنی دلیل روشن. بسیار روشن است که نباید تنازع کرد و جامعه اسلامی را فشل کرد. «وَلَا تَنَازَعُوا فَتَفْشَلُوا » (هرگز راه اختلاف و تنازع نپویید که در اثر تفرقه ترسناک و ضعیف می شوید).
لذا قرآن کریم منشأ اختلافات در جامعه و تفرق در دین را جاهلی می داند. اگر جامعه اسلامی مبتلا به تنازع شود و بر محور اصول حرکت نکند، به لحاظ برخی اختلافاتی که ممکن است در فروع داشته باشد منجر به اختلاف و تفرق و تکفیر شود.
 
وی در ادامه تأکید کرد: قرآنی که جامعه اسلامی را دعوت می کند که در برخورد با اهل کتاب مجادله احسن داشته باشید و تکفیر نکنید، آیا دعوت به اختلاف و تفرق می کند؟ خداوند با این آیه «ولَا تَنَازَعُوا فَتَفْشَلُوا » می فرماید که اگر میخواهید جامعه اسلامی قدرتمند و محکم و مقاوم باشد و در عرصه عدالت توسعه داشته باشد جامعه را با اختلافاتتان سست نکنید.
 
نماینده ولی فقیه در استان همدان خاطرنشان کرد: پیغمبر بزرگوار اسلام (ص) شاخصه های حیات دینی و حیات عقلانی و اسلامی را برای مامطرح کرده است. حیات اسلامی حیاتی است که در آن اختلاف دینی وجود نداشته باشد. باید بحث و گفتگو کرد اما مجادله باید با بهترین روش باشد و این حرف پروردگار است.
 
شعبانی افزود: اگر جامعه اسلامی تصمیم بگیرد با قرآن زندگی بکند، و همه فرقه ها و مذاهب تصمیم بگیرند در مکتب قرآن کریم مؤدب به آداب الهی بشوند دچار اختلاف نخواهیم شد. اگر به سیره پیامبر بزرگوار اسلام(ص) برگردیم تفرقه ها و تکفیر ها از بین خواهد رفت.
 
وی در پایان گفت: اعتلای کلمه «الله» هم هدف شیعه است و هم هدف برادران اهل سنت. با وجود اینکه ممکن است اختلافات علمی وجود داشته باشد و جای بحث و گفتگوست و اشکالی هم ندارد. اما همه باید تلاش کنیم نام پیغمبر اسلام در سراسر گیتی اعتلا پیدا کند که هدف مشترک همه ماست. ان شاء الله خداوند متعال عزت و توفیق را به جامعه اسلامی عنایت فرماید و جامعه اسلامی را از گزند حوادث و تفرقه ها و فتنه های آخر الزمانی مصون بفرماید.