حجتالاسلام والمسلمین عبدالرضا پورذهبی در سومین نشست از سلسله نشستهای سی و پنجمین کنفرانس وحدت اسلامی با تأکید بر اینکه پرهیز از اختلاف و گرایش به سمت وحدت موفقیت و پیروزی را بهدنبال دارد، اظهار کرد: یکی از اتفاقاتی که بهویژه بعد از انقلاب اسلامی رخ داد و دشمن روی آن کار کرد، این بود که مباحث اختلافی را خیلی بارز کرد و به آن دامن زد.
وی با تاکید بر اینکه احترام میان مذاهب از قدیم بوده است، تصریح کرد: هر از چند گاهی تنازعاتی شده و جنگها و گریزهایی بوده است، اما اگر در مجموع نگاه کنیم این احترام وجود داشته است و مردم با هم زندگی و با هم وصلت میکردند؛ اما از وقتی که این بحث سلفیت و تکفیر مطرح شد، موضوع متفاوت شده است.
نماینده ولی فقیه در استان کردستان با اشاره به سخنان رهبر معظم انقلاب اسلامی گفت: بعضا به افرادی اهل حدیث اطلاق میشود و اهل حدیث بودن چیز بدی نیست اما آن بحث سلفی و تکفیری بودن، واقعا نکته مهمی است و در دین و در عالم سیاست و انسانیت هم این اجازه داده نمیشود که یک نفر به خاطر اینکه هم عقیده با ما نیست با او مقابله شود، این کشتارها، قتلها، سر بریدنها چیزی است که دشمن به آن دامن زده و در قرن بیست و یکم تجویز کرده است.
وی از تلاش برخی گروه ها برای لطمه زدن به چهره رحمانی و منطقی اسلام یاد و اظهار کرد: یادمان است در اوایل انقلاب افرادی که منسوب به شیعه بودند با عنوان گروهک منافقین از این حرکات میکردند اما بیشتر حرکتهای انتحاری با منشأ سیاسی بود، هر چند کشتنها و شکنجه کردنها آنها هم هیچگاه پسندیده نبوده اما آنها یک گروهی بودند که منقرض شدند و در نقطه مقابل، تفکر ناب شیعی خودش را به منصه ظهور رساند و ثابت کرد که هیچ وقت در اسلام و تشیع چنین چیزی نیست.
پورذهبی با بیان اینکه در میان اهلسنت هم رفتارهای خشونتآمیز مورد تایید نیست، عنوان کرد: ما شاهد هستیم که در خیلی از کشورها و استانهای اهل سنت تا چه حد احترام وجود دارد.
وی ادامه داد: به صرف اینکه یک نفر عقیدهای دارد، هر چند که عقیدهاش از نظر ما خیلی سخیف باشد اما اجازه توهین، تکفیر و از بین بردنش را نداریم.
استاد حوزه علمیه با تاکید بر اینکه در هر اختلافی طرفین باید اخلاقیات را رعایت کنند، گفت: باید مواظب باشیم این جملهای که خیلی معروف است و بعضی از آن استفاده میکنند و میگویند بَاهِتُوهُمْ یعنی به آنان تهمت بزنیم، منجر به از بین بردن و توهین نشود؛ درحالیکه در عالم سیاست این گونه است. گاهی اوقات فرد یک تهمتی میزند که طرف مقابل از میدان بیرون رود در حالیکه این بَاهِتُوهُمْ معنایش این است که کاری کنید که در مقام مباحثه، طرف مبهوت شود، یعنی با استدلال شما او سر جای خود بنشیند و این موضوع جای تفکر، فهم و شعور دارد.
وی با بیان اینکه تکفیرکردن و با القاب نادرست یکدیگر را صدا کردن از آداب مباحثه نیست، افزود: هیچ آداب بینالمکتبی این موضوع را نمیپذیرد اما بعضیها این کار را میکنند در حالیکه خیلی از علما مراعات و مواظبت میکنند.
نماینده ولیفقیه در کردستان بر رعایت ادب و انصاف در مباحثه تاکید کرد و ادامه داد: اگر همه علما و به دنبال آن پیروان مذاهب، اصول را رعایت کنند مسیر هموارتری در برابر وحدت اسلامی خواهد بود و مکاتب و انسانها می توانند در کنار هم به شایستگی زندگی کنند.