حجت الاسلام و المسلمین دکتر حمید شهریاری در ابتدای این نشست ضمن عرض تبریک به مناسبت میلاد نبی اکرم(ص) و هفته وحدت، به سه زبان عربی، فارسی و انگلیسی به مهمانان خوش آمد گفت و در ادامه دلایل مشکلات موجود در جهان اسلام و راه های مقابله با آن را تشریح کرد.
در ادامه این نشست محمد بن سعید المعمری، قائم مقام وزیر اوقاف و امور دینی عمان،اظهار داشت: امروز در مقابل جنگها و تنازع و اختلافات و بحران هایی که وجود دارد، تلاشرهایی نیز برای برقراری اتحاد در جهان اسلام در حال انجام است.
وی با اشاره به آثار سلبی فتنه های موجود در جهان اسلام، گفت: ما در وزارت اوقاف عمان تلاش های خود را برای تقویت ارزش های انسانی و همزیستی مسالمت آمیز انجام می دهیم.
المعمری خاطر نشان کرد:عمان پیوسته بر انتشار فرهنگ وحدت و مساوات در بین جوامع، اهمیت ارتباط بین کشورهای اسلامی و تقویت رحمت و مهربانی و احترام به مقدسات یکدیگر و مقابله با تفریط تاکید دارد.
وی در ادامه به راه حلهای درگیری های بین مسلمانان از جمله شناخت ذات انسانی و عمق بخشیدن به آن، پذیرش تنوع انسانی، اعتراف به حقوق اساسی و انسانی و قانونی یکدیگر، تمرکز بر مشترکات، همکاری و فهم مشترک برای رسیدن به ثبات و امنیت اشاره کرد و آنها را راه رسیدن به شکوفایی جامعه اسلامی قلمداد کرد.
حجت الاسلام محمد باقر صدر الدین قپانچی، در این نشست ضمن قدردانی از مسئولین جمهوری اسلامی ایران، از جمله رهبر معظم انقلاب اسلامی، رئیس جمهور و حجت الاسلام و المسلمین دکتر حمید شهریاری، دبیرکل مجمع تقریب به خاطر تلاشهایشان در زمینه وحدت بین مذاهب اظهار داشت:باید فعالیتهای وحدتگرای خود در کشورهای اسلامی مختلف را با هم به اشتراک بگذاریم.
وی ادامه داد: در کشور عراق با جود همه مشکلات، آزادی سیاسی، آزادی دینی و مذهبی وجود دارد و در طول سالهای گذشته تجارب موفقی از وحدت را داشته ایم و از همه مذاهب در کشور ما در حال فعالیت هستند ؛ در 18 سال اخیر مشارکت فعال کلیه طوایف را در رویدادهای سیاسی این کشور داشته ایم؛ ما در نجف اشرف الازهر دوم و مدرسه صحابه را داریم و همه اینها نشانه وحدت است.
وی در ادامه به تجربه موفق عراق در میزبانی از زائرین اربعین اشاره کرد و گفت: چهار عصر است که عراقی ها میزبان این زیارت هستند که میلیونها ایرانی و غیر ایرانی در آن مشارکت دارند و عراقی ها برای دیدار این زائرین اشک شوق و محبت می ریزند.
در ادامه عمادالدین حمرونی عضو هیئت علمی دانشگاه و تحلیلگر مسائل سیاسی فرانسه، اظهار داشت:دین اسلام براساس وحدت تأسیس شده است، در تاریخ اسلام پیوند دادن بین مهاجرین و انصار از سوی رسول اکرم(ص) را داریم.
وی با اشاره به اقدامات نبی گرامی اسلام(ص) و امام علی(ع) در زمینه وحدت بین مسلمانان، گفت:برادری و اخوت مبدا برقراری دین اسلام است؛ بدون برادری و اخوت دین و تکمیل نمیشوند.
وی خاطر نشان کرد: برادری وظیفه مومن است و ایمان بدون برادری کامل نمیشود؛ محرک اساسی برای بقای دین اخوت و برادری است.
حمرونی با اشاره به اینکه استکبار جهانی همواره در بین مسلمانان شکاف ایجاد می کند خاطر نشان کرد: در عهد رسول الله(ص) هم قریش مثل استکبار الان بود.
وی افزود: استکبار با برافروختن جنگ داخلی و شکاف در بین مسلمانان در پی ایجاد اسلام جدید برآمده است.
تحلیلگر مسائل سیاسی فرانسه با بیان اینکه اساس مسئله وحدت مبنی بر اخوت اسلامی است، گفت: در دولت های مختلف و زمان های مختلف شکاف بین مسلمانان به وجود آمده اما از آن طرف شاهد بیداری اسلامی در ایران،پاکستان،تونس، الجزایر و ...هستیم؛ بسیاری از کشورها از تجربه ایران در حمایت از مستضعفان جهان استفاده کرده اند و به سوی وحدت رفته اند.
در ادامه شیخ خالد ملا ، رئیس جمعیت علمای اهل سنت عراق با اشاره به آیه قرآنی «واعتصموا بحبل الله جمیعا ولاتفرقوا» گفت: آمریکا و صهیونیستها دشمن دین هستند و به چالش کشیدن این دشمنان، نیازمند اراده قوی است.
وی افزود: کشور عراق از دهه ۸۰ در معرض توطئههای آمریکا برای اشغال و ایجاد فتنه فرقهای و ترویج نفرت قرار داشته است.
شیخ خالد الملا در ادامه ایجاد داعش را از توطئههای اخیر آمریکا دانست و گفت: فتوای مرجعیت دینی عراق، جوانان و مؤمنان را جمع کرد و جوانان عراقی با خون خود، عراق را سیراب کردند که نتیجه این خون، حشدالشعبی شد که توطئه آمریکا را به چالش کشید.
رئیس جمعیت علمای اهل سنت عراق در ادامه از حمایت جانانه ایران از عراق در زمانی که در معرض حمله داعش قرار گرفت، تمجید کرد و گفت: نباید تاریخ را تحریف کنیم، چرا که شهید سلیمانی و ابومهدی المهندس بودند که با یاری مجاهدان و نیروهای امنیتی توانستند شهرها را از چنگال داعش نجات دهند.
وی گفت: آمریکاییها امروز با طرح موضوع تشکیل اقلیم سنی در عراق درصدد توطئه جدیدی در عراق هستند.
شیخ خالد ملا در پایان گفت: عراقیها به شدت مخالف عادیسازی روابط با رژیم صهیونیستی هستند و کنفرانسی که اخیراً در اربیل با هدف عادیسازی روابط با اسرائیل برگزار شد، نشست فساد و توطئه بود که خنثی شد.
دکتر عبدالرحمن پیرانی، دبیرکل جماعت دعوت و اصلاح نیز طی سخنانی در این نشست گفت: رهیافت های ترویج اخوت اسلامی از عوامل اساسی وحدت و همزیستی مؤمنانه است و قرآن کریم، رسول گرامی اسلام(ص) را به عنوان کاملترین الگو برای بشریت معرفی کرده است.
وی با اشاره به آیات و روایاتی در وجوب وحدت اسلامی گفت: کینه و دشمنی با اصل برادری در تعارض است، یک مسلمان به تمام اهل ایمان تعلق دارد و اساس دین بر برادری و محبت و تقوا استوار است.
یکی از اندیشمندان ترکیه از دیگر سخنرانان این نشست بود.