تجاوز إلى المحتوى الرئيسي

المؤتمر الدولي الخامس والثلاثون للوحدة الإسلامية

استاد حوزه علمیه قم: جامعه مبتنی بر وحدت قطعا به هدف خواهد رسید

تصویر

حجت الاسلام والمسلمین مرتضی جوادی آملی، استاد حوزه علمیه قم در نشست وبیناری دومین روز سی و پنجمین کنفرانس بین المللی وحدت اسلامی، با بیان این که کنفرانس عظیم وحدت به منظور اتحاد جهان اسلام و رفع منازعات و مخاصمات و تنش های موجود بین امت اسلامی در ایران اسلامی برگزار شده، گفت: قطعاً گفت و گوها و مقالات و سخنرانی ها در جهت این اتحاد مؤثر و کارساز است.
 
وی افزود: برخی از اصول اصلی اسلام همواره باید مورد اصرار و تاکید امت اسلامی خصوصا متولیان و مسئولان حوزه فکر و فرهنگ اسلام باشد. از جمله عمده ترین آنها مسئله وحدت اسلامی و اتحاد امت اسلامی است.
 
جوادی آملی تصریح کرد: وقتی رسول مکرم اسلام از مکه به مدینه هجرت فرمودند، قبل از اینکه حتی دستور به ساخت مسجد بدهند، فرمودند «تآخوا فى الله اخوین اخوین» و اخوت اسلامی را که فراتر از اتحاد اسلامی است، برای جامعه اسلامی در نظر گرفتند.
 
وی در ادامه خاطرنشان کرد: جامعه ای که بر مبنای وحدت و اخوت پایه‌ریزی بشود، آن جامعه قطعا به هدف خواهد رسید و از اختلافات و منازعاتی که از انگیزه‌های شیاطین جن و انس است، مصون خواهد ماند.
 
استاد حوزه علمیه قم با بیان اینکه بحث اختلاف، تنازع و تخاصم از امور مسلم دینی است، اظهار کرد: خداوند متعال وقتی شیطان را معرفی می‌کند، می‌فرماید شگرد و شیوه شیطان اختلاف افکنی، تباغض و تخالف است. بنابراین همانطور که در مسائل اعتقادی تردیدی در بحث توحید و رسالت و امامت وجود ندارد، در این مسئله نیز تردیدی نیست.
 
وی ادامه داد: وحدت و اتحاد امت اسلامی و رفع منازعات و مخاصمات از اصول مسلم اسلامی است و در نهی صریح قرآنی آمده است که «و لاتنازعوا فتقشلوا و تذهب ریحکم». (هرگز به منازعات و نزع قدرت نپردازید که مایه سستی و فشل شدن جامعه اسلامی خواهد شد.) خداوند به انسان ها نشان داد که جامعه و امت اسلامی بر مبنای اتحاد، می‌کوشد تا یک جامعه نمونه و امت وسط باشد. «و کنتم خیر امة اخرجت لناس».
 
جوادی آملی با اشاره به اینکه هرگز بر اساس اختلاف و تباغض و تنازع منازعات چنین جایگاهی برای امت اسلامی در نظر گرفته نخواهد شد، اظهار کرد: زمانی که جامعه مبتنی بر وحدت و رفع اختلاف و منازعات و زمینه های آزاد اندیشی باشد، البته این امت وسط است و نهایتا به امت شاهد مبدل شده است. این که انسان، پیامبر گرامی اسلام را همواره شاهد و حاضر و ناظر ببیند و خود را تحت لوای رسول گرامی اسلام و در محضر پیامبر (ص) ببیند، این از مسائلی است که به صورت صریح در آیات الهی آمده و پیامبر گرامی اسلام هم در سنت اش این معنا را محقق ساخته است.
 
وی خاطرنشان کرد: پیروزی و فتح الفتوحی که رسول گرامی اسلام در فتح مکه برای اسلام و جامعه اسلامی به ارمغان آورد و بزرگی و عظمت و شکوهی که برای امت اسلام ایجاد کرد و شرق و غرب عالم را بر اساس فکر و فرهنگ هموار کرد و آنها را تحت سلطه فکری و فرهنگی وحی در آورد، اینها مبتنی بر اتحاد و وحدت جامعه اسلامی اتفاق افتاده است.
 
استاد حوزه علمیه قم افزود: جامعه اسلامی که متأسفانه تبدیل به جامعه صد پاره شده است، مبتنی بر منازعات، عداوت ها، خصومت ها است. اینهمه منابعی که خدای عالم در اختیار امت اسلامی قرارداده است، به یغما برده می شود و شرق و غرب از راه دسیسه و مکر و نیرنگ، این منابع و ذخایر ارزشمند را می‌برند و متاسفانه جامعه اسلامی به سمت بهترین امت شدن و جامعه نمونه حرکت نمی‌کند.
 
وی تاکید کرد: در همایش ها باید منشأ این تعارضات ریشه یابی شود و علل و عوامل آن مشخص گردد، زیرا تا زمانی که این مسئله آسیب‌شناسی نشود، قطعا وحدت اتفاق نخواهد افتاد.
 
وی در بخش دیگری از سخنان خود گفت: یکی از عمده ترین مسائلی که امروز باید به آن توجه کرد، این است که اندیشه‌ها مختلف هستند و معرفت دینی و فهم دینی، یکسان نیست. عده ای نیز با قدرت خود افکار و آرای دیگران را منکوب کرده اند که این یک استبداد و دیکتاتوری فکری است.
 
جوادی آملی در پایان خاطرنشان کرد: ما باید یک اصل اثباتی و یک اصل سلبی را همواره در جامعه و امت اسلامی داشته باشیم. اصل اثباتی، اتحاد و وحدت امت اسلامی است و اصل سلبی، رفع تخاصمات، اختلافات و تنازعات و نظایر آن است. هر وقت جامعه به اختلاف و تنازع دچار شد، بدانیم که آن جامعه، اسلامی نیست و هر وقت که جامعه به وحدت و همگرایی اندیشید، بدانیم که این جامعه در مسیر اندیشه‌های اسلامی است.